search icon

Αγορές

Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο – Σε τρεις μετοχές το ενδιαφέρον (upd)

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει οριακές απώλειες, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από τις 900 μονάδες - Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό - Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες για την οικονομία

(upd) Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις -μετά το πρόσφατο rebound- οι οποίες αφορούν κυρίως τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Άλλωστε, αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι η κατοχύρωση του ορόσημου των 900 μονάδων απαιτεί επιπλέον «καύσιμα», τα οποία είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν, δίχως τη στήριξη των ξένων αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση κατά 0,41% και διαμορφώνεται στις 896,11 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (899,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 895,39 έως 901,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, παρουσιάζει ήπιες μεταβολές, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,15% και τις 615,44 μονάδες. Το ενδιαφέρον εξακολουθεί να εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται στο +0,9% και τα 3,6 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,5% και το 0,97 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, δε, χάνει 0,4%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,2% και το 1,17 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,45% και 2.174 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει στο 2,5% και τα 15,1 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα. Κατά περίπου 1% περιορίζεται και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία επιστρέφει στα επίπεδα των 20 ευρώ. Παράλληλα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σημειώνουν κάμψη κατά τουλάχιστον 1%, παραμένοντας βέβαια κοντά στα πρόσφατα υψηλά. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 2,7% και φθάνει τα 7,5 ευρώ, χάρη στις πληροφορίες περί επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους. Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης, μετά τις διψήφιες απώλειες του Μαΐου, και διαπραγματεύεται στο +1% και τα 6,2 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,16% και 1.407 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει στο +1% και τα 6,1 ευρώ, μετά το deal εξαγοράς του Taxheaven. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ διορθώνει στο -2,9%, στον απόηχο των χθεσινών μετοχικών αλλαγών, οι οποίες πυροδότησαν ράλι άνω του 7%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Το κρίσιμο σταυροδρόμι της αγοράς 

Η Λεωφόρος Αθηνών, αφού κατάφερε να φθάσει μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, σήμερα προχωράει σε επιλεκτικές και προσεκτικές κινήσεις, χωρίς να απουσιάζουν και οι προσπάθειες κατοχύρωσης ενός μέρους του rebound των τελευταίων ημερών.  

Η επενδυτική ψυχολογία, εξάλλου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μοιρασμένη», ιδίως από τη στιγμή που απαιτούνται ισχυρά «καύσιμα» και μεγαλύτερη προσπάθεια για την κατοχύρωση το ορόσημου των 900 μονάδων. 

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022, τα νέα μερίσματα προς τους μετόχους, οι αλλαγές στον MSCI Greece και τα κυοφορούμενα deals (Τέρνα Ενεργειακή, Ιντρακάτ κ.α.), τα οποία τονώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και συμβάλλουν στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη.  

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επενδυτές επιχειρούν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, υπό τον φόβο ενός νέου καθοδικού κύκλου, ο οποίος δύναται να προκληθεί από μια σειρά παραγόντων: Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, αύξηση του κόστους δανεισμού, τσουχτερές τιμές ενέργειας.  

Για πολλούς αναλυτές, τη λύση στο διαφαινόμενο «αδιέξοδο» είναι πιθανό να δώσουν οι διεθνείς αγορές, καθώς ενδεχόμενη συντήρηση του ανοδικού momentum θα παράσχει στηρίγματα και στην ελληνική αγορά. Σ’ αντίθετη περίπτωση, μια πτωτική πορεία θα συμπαρασύρει και τη Λεωφόρο Αθηνών.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 880 και τις 850 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 900 και τις 920 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,45% και τις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,69%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,92% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,28%. Η αγορά του Λονδίνο, αντίθετα, είναι κλειστή σήμερα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα συγκρατημένα θετικό άνοιγμα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές υποχωρούν χάρη στη διαβεβαίωση του Ριάντ ότι θα αυξήσει την παραγωγή, σε περίπτωση μείωσης της ρωσικής προσφοράς. Έτσι, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,8% και τα 113,08 δολάρια ανά βαρέλι, και τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,7% και τα 114,24 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, αυξάνεται στο +0,3% και τα 1.854 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Οι 7 στις 7 δημοσκοπήσεις, η «φωτογραφία» του Πολεμικού Ναυτικού, η μοιρασιά Ιωάννου στις μετοχές ΑΒΑΞ και το μισό δισ. της Microsoft για τους εργολάβους

ΟΠΑΠ: Επιτεύξιμος ο στόχος για ετήσια EBITDA 720 εκατ. ευρώ (pic)

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Τα νέα deals, η στρατηγική και οι υψηλές προσδοκίες για την Ideal Holdings

Exit mobile version