Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει τα επιτόκια τόσο πολύ όσο αναμένουν οι αγορές, επειδή ο «ενσωματωμένος πληθωρισμός» είναι πολύ υψηλός, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock Λάρι Φινκ, μιλώντας σε ένα πάνελ με CEOs στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Φινκ, του οποίου το ταμείο-μαμούθ εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, βλέπει μία μείωση των επιτοκίων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τις δύο περικοπές που προβλέπουν άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά.
«Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι θα έχουμε τουλάχιστον μια μείωση κατά 25 (μονάδες βάσης), αλλά, με αυτό το δεδομένο, πιστεύω ότι έχουμε μεγαλύτερο ενσωματωμένο πληθωρισμό στον κόσμο από ό,τι έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Fink σε ένα πάνελ κατά τη διάρκεια του ετήσιου εμβληματικού επενδυτικού συνεδρίου της Σαουδικής Αραβίας, του Future Investment Initiative.
«Έχουμε κυβέρνηση και πολιτική που είναι πολύ πιο πληθωριστική. Η μετανάστευση – οι πολιτικές μας για την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες, όλα αυτά – κανείς δεν θέτει το ερώτημα «με ποιο κόστος». Ιστορικά ήμασταν, θα έλεγα, μια οικονομία περισσότερο προσανατολισμένη στον καταναλωτή, τα φθηνότερα προϊόντα ήταν ο καλύτερος και ο πιο προοδευτικός τρόπος άσκησης πολιτικής», σημείωσε.
Η αναφορά του Φινκ στο onshoring υπογράμμισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα μετά την πανδημία Covid-19- να μειώσουν την εξάρτηση από τις ξένες αλυσίδες εφοδιασμού και να επενδύσουν σε εγχώριες θέσεις εργασίας, ιδίως στον τομέα της μεταποίησης. Η νομοθεσία της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού και ο νόμος για τις επενδύσεις σε υποδομές και την απασχόληση, προώθησαν αυτές τις προσπάθειες. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των αγαθών, καθώς οι Αμερικανοί εργαζόμενοι αμείβονται περισσότερο από εκείνους σε πολλούς υπεράκτιους προορισμούς παραγωγής, όπως η Κίνα.
«Σήμερα, νομίζω ότι έχουμε κυβερνητικές πολιτικές που είναι ενσωματωμένες στον πληθωρισμό και, με αυτό το δεδομένο, δεν θα δούμε τα επιτόκια τόσο χαμηλά όσο προβλέπουν οι αγορές», δήλωσε ο Φινκ.
Η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στη διαχείριση της αμερικανικής οικονομίας και στις προοπτικές της για τον πληθωρισμό. Σε εκθέσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι στρατηγικοί αναλυτές της J.P. Morgan και της Fitch Ratings προέβλεψαν δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2024 και αναμένουν ότι οι μειώσεις αυτές θα συνεχιστούν έως το 2025, σύμφωνα με το CNBC.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Αμερική, ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό είναι ένα τικ κάτω από το 2,5% που είχε αποτυπωθεί τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε. Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου ήταν επίσης η μικρότερη ετήσια από τον Φεβρουάριο του 2021.
Μια ομάδα CEO’s που μίλησαν σε ένα επόμενο πάνελ της εκδήλωσης – στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες της Wall Street, όπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs, της Carlyle, της Morgan Stanley, της Standard Chartered και της State Street – κλήθηκαν να σηκώσουν το χέρι τους αν πιστεύουν ότι η Fed θα εφαρμόσει δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων φέτος. Κανείς δεν σήκωσε το χέρι του.
Διαβάστε ακόμη
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιφυλάξεις για τη συμφωνία εξαγοράς της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil
Τα στοιχεία των ΗΠΑ και οι εκλογές εκτοξεύουν τον χρυσό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα