search icon

Αγορές

Λαγκάρντ: Να αποσυρθούν άμεσα τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης – Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων

Αν οι κυβερνήσεις δεν αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά, προειδοποίησε η πρόεδρος της, κατά την ακρόαση της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής

Στη διατήρηση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ λόγω του ισχυρού πληθωρισμού και στην ανάγκη άμεσης κατάργησης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης από την πλευρά των κυβερνήσεων, επικεντρώθηκε κυρίως η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη σημερινή, προγραμματισμένη ακρόαση της ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε πως η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποστηρίχθηκε, στις αρχές της χρονιάς, από την πτώση των ενεργειακών τιμών, τη μείωση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και τα συνεχιζόμενα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα κρατικά μέτρα στήριξης

Ωστόσο, επεσήμανε ότι, καθώς η ενεργειακή κρίση καταλαγιάζει, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποσύρουν άμεσα και συντονισμένα τα μέτρα στήριξης, ώστε να περιορίσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα σε δυναμικότερη απάντηση στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Αν βρεθούμε στην κατάσταση αυτή, προειδοποίησε, θα πρέπει να λάβουμε πιο σημαντικά περιοριστικά μέτρα από αυτά που έχουμε υιοθετήσει

Για το λόγο αυτό δε, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ καλωσόρισε την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει στα κράτη μέλη την απομείωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Πάντως, τα εισοδήματα των νοικοκυριών σίγουρα ωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης, όπως και η αγορά εργασίας, με την ανεργία να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, η εγχώρια ζήτηση κυρίως στο μέτωπο της κατανάλωσης παραμένει αδύναμη, παραδέχτηκε η κυρία Λαγκάρντ. Επίσης, οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνουν αδύναμη δραστηριότητα για το δεύτερο τρίμηνο, κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ του πολέμου. Αν και ο κλάδος των υπηρεσιών αποδεικνύει ανθεκτικότητα, χάρη στο άνοιγμα των αγορών μετά την πανδημία και την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα νεότερα στοιχεία που έδειξαν πτώση του δείκτη στο 6,1% το Μάιο, με αγκάθι τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Όμως, αν και συμφώνησε ότι υπάρχουν «σημάδια αποκλιμάκωσης» επανέλαβε την άποψη ότι οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και πως οι ανοδικές πιέσεις εμμένουν τόσο στο βασικό όσο και στο δομικό δείκτη.

Υπό την έννοια αυτή, η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, καθώς όπως εξήγησε το συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στην επιστροφή του δείκτη κοντά στο στόχο του 2%. «Η δέσμευση για σταθερότητα των τιμών συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση μεσοπρόθεσμα και άρα στη μείωση των ανισοτήτων» επεσήμανε εξηγώντας πόσο επιβαρύνει τις κοινωνίες και τα πιο φτωχά νοικοκυριά ο υψηλός πληθωρισμός και κυρίως ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων.

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τέλος η κυρία Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στους τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές, «πιο σταθερές από ότι φοβόντουσαν ορισμένοι», καθώς η έκθεση των τραπεζών της περιοχής στο ρίσκο που προέκυψε από τη διαταραχή άλλων περιοχών (ήτοι των ΗΠΑ) ήταν περιορισμένη. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο μέτωπο των χρηματοδοτήσεων και των ποιητικών χαρακτηριστικών των assets, μπορεί να επιβαρύνουν τα μελλοντικά επίπεδα κερδοφορίας τους.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ, όπως επανέλαβε, έχει όλα τα εργαλεία που απαιτείται για να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέχοντας ρευστότητα, εφόσον είναι απαραίτητο.

Στο σημείο αυτό άφησε ένα ακόμη υπονοούμενο, αυτή τη φορά όχι μόνο προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αλλά και προς το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το ζήτημα της… πολύπαθης τραπεζικής ένωσης. «Είναι σημαντικό και εσείς, ως νομοθέτες, να σημειώσετε σαφή πρόοδο προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και να ενισχύσετε τις ρυθμιστικές πολιτικές για να βελτιώσετε την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης» επεσήμανε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε επίσης μια ιδιαίτερη αναφορά στα 25α γενέθλια της ΕΚΤ και στη συνεισφορά της Τράπεζας, όλα αυτά τα χρόνια, στην πορεία της Ευρωζώνης και στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς το κοινό νόμισμα.

Διαβάστε ακόμη

Τα «τύμπανα» του νομισματικού πολέμου ξεκινούν – Απειλείται το δολάριο (γράφημα)

Έρχονται επιπλέον δάνεια 5 δισ. και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ντάνιελ Φάμπιαν (Google): «Ψηφιακός εμπρηστής» στον άγνωστο πόλεμο της κυβερνοασφάλειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version