search icon

Αγορές

Λαγκάρντ: Δεν είμαστε σε θέση να κηρύξουμε το τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων

«Εφόσον δεν υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα αυξήσουμε τα επιτόκια και τον Ιούλιο» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ

Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να κηρύξει το τέλος του ιστορικού κύκλου αύξησης των επιτοκίων, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προαναγγέλλοντας και νέες παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική.

«Είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση των επιτοκίων» δήλωσε η Γαλλίδα οικονομολόγος, η οποία συμμετέχει σε τραπεζικό συνέδριο στην Πορτογαλία.

«Εφόσον δεν υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα αυξήσουμε τα επιτόκια και τον Ιούλιο» επεσήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να επικοινωνήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν προσδοκίες για μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ακολουθεί στο 3,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα υπάρξει και νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν παρεμβάσεις και τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σωρευτική άνοδο των επιτοκίων της τάξης των 400 μονάδων βάσης.

Αυτήν την στιγμή, ο στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αφορά κυρίως τον δομικό πληθωρισμό -και όχι τον γενικό. Πρόκειται για τον δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, και ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο ιστορικό υψηλό (5,3% έναντι 5,7%), ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 6,1% από 7% προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο σε υπερ-τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν ανησυχία για την ευρύτερη πορεία της οικονομίας, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων στο κόστος δανεισμού και στη ζήτηση.

Χθες, για παράδειγμα, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία εμφάνισε αναπάντεχη πτώση. Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έχει ήδη σημειώσει δύο συνεχόμενες αρνητικές τριμηνιαίες μεταβολές (-0,1% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023), κάτι που τεχνικά σημαίνει… ύφεση της οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα

Οι επιλογές Μητσοτάκη και το grotesco της Βουλής, η χθεσινή πτώση του ΧΑ, το «χρυσό» γηροκομείο του Ψυχικού και η μπουλντόζα του Ελληνικού

«Επιθετικές» κινήσεις για το δημόσιο χρέος με 4 επανεκδόσεις ομολόγων

Πληροφορική: «Αγώνας δρόμου» για έργα 2 δισ. ευρώ – Ποιοι mega διαγωνισμοί «ξεπάγωσαν»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version