search icon

Αγορές

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια

«Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», τι είπε για την πορεία του πληθωρισμού - EKT: Μισθοί και πληθωρισμός στις υπηρεσίες κράτησαν αμετάβλητα τα επιτόκια (tweet) - ΕΚΤ: Αφήνει τη σφαίρα στη θαλάμη για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων

Ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής.

Αναλυτικά όσα είπε:

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνάντηση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή επιτοκίων.

Οι εισερχόμενες πληροφορίες δείχνουν ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο, αλλά πιθανότατα με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το πρώτο τρίμηνο. Ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές αγαθών ήταν αδύναμες. Οι επενδυτικοί δείκτες υποδηλώνουν υποτονική ανάπτυξη το 2024, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας. Όσον αφορά το μέλλον, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα υποστηριχθεί από την κατανάλωση, ωθούμενη από την ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων που προκύπτει από χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς. Επιπλέον, οι εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθούν παράλληλα με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Τέλος, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ασκεί μικρότερη επιβάρυνση στη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική. Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εταιρείες μειώνουν σταδιακά τις θέσεις εργασίας τους, αλλά από υψηλά επίπεδα.

Οι εθνικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης και στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα.

Πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Ιούνιο – δηλαδή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τον Μάιο – ενώ οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές.

Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό, αντισταθμίζοντας την περασμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους, εν μέρει λόγω των επιδράσεων της βάσης που σχετίζονται με την ενέργεια. Στη συνέχεια, αναμένεται να υποχωρήσει προς τον στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, των επιπτώσεων της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής μας και της εξασθένησης του αντίκτυπου της περασμένης αύξησης του πληθωρισμού.

Η πιστωτική δυναμική παραμένει ασθενής. Ο τραπεζικός δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,3% τον Μάιο, οριακή άνοδος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)

Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – Πώς ενισχύονται τα έσοδά της

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: «Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για εξαγορά εταιρειών ελαιολάδου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version