Την πεποίθησή της ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική από το αναμενόμενο και θα μπορούσε να ανακάμψει τους ερχόμενους μήνες, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, έπειτα από την απόφαση του Δ.Σ της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα μέσα του 2022 και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα.
Οι λόγοι είναι η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και υψηλή γεωπολιτική αβεβαιότητα, ειδικά λόγω του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του λαού, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια την κυρία Λαγκάρντ, “συνεχίζει να λειτουργεί ως αντίθετος άνεμος για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ”.
Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ από την Φρανκφούρτη “τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μειώνουν σταδιακά και η παροχή φυσικού αερίου γίνονται πιο ασφαλής. Οι εταιρείες εξακολουθούν να ανταποκρίνονται σε μεγάλες εκκρεμότητες παραγγελιών και η εμπιστοσύνη βελτιώνεται. Η αύξηση των μισθών και η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού στην τιμή ενέργειας αναμένεται επίσης να περιορίσουν και να μειώσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης. Συνολικά, η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο και θα μπορούσε να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα”.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα και άλλο τόσο τον Μάρτιο δεν αποτελεί την κορυφή. “Τώρα θα ρωτήσετε. Λοιπόν, ναι αύξηση επιτοκίων τώρα αλλά μετά τον Μάρτιο τι γίνεται; Αυτό σημαίνει ότι έχετε φτάσει στην κορυφή; Όχι, όχι, όχι, όχι! Ξέρουμε ότι έχουμε έδαφος να καλύψουμε. Ξέρουμε ότι δεν τελειώσαμε, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την ίδια ο στόχος της ΕΚΤ είναι να εκτιμάει τις αναλύσεις και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα κοντά στο 2%, κάτι που είναι άλλωστε η δουλειά της ΕΚΤ.
Τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων πρέπει να είναι προσωρινά – Στόχος η παραγωγική οικονομία και η μείωση του χρέους
Η πρόεδρος της ΕΚ υπογράμμισε παράλληλα ότι τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων για την προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα στη διατήρηση των κινήτρων για κατανάλωση λιγότερης ενέργειας. Όπως τόνισε η κυρία Λαγκάρντ “καθώς η ενεργειακή κρίση γίνεται λιγότερο οξεία, είναι σημαντικό να αρχίσουμε τώρα να προσαρμόζουμε και να αίρουμε αυτά τα μέτρα με συντονισμένο τρόπο. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική. Επιπλέον, σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος”.
Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα πρέπει να εφαρμόσουν ταχέως τα σχέδια επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης
Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα
Πού στοχεύει ο Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets με την είσοδό του στην MIG