search icon

Αγορές

Kρίσιμος Σεπτέμβριος για την Wall Street: Πώς η αγορά εργασίας θα καθορίσει τον ρυθμό της Fed

Παρά τις αποκλίσεις στις προβλέψεις των αναλυτών για την κρίσιμη έκθεση της Παρασκευής για την αγορά εργασίας, το σύνολο τους συμφωνεί πως θα λειτουργήσει καταλυτικά για την κατεύθυνση που θα υιοθετήσει η Fed στις 18 Σεπτεμβρίου

Μετά το ιδιαίτερα θετικό σήμα του Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ με την οποία η αγορά έκρινε πως «κλείδωσε» η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, το σύνολο των αναλυτών επεσήμανε πως μέχρι το κρίσιμο ραντεβού της 18ης Σεπτεμβρίου ένας και μόνο παράγοντας είναι ικανός να ανατρέψει τα δεδομένα είτε προς τα χειρότερο είτε και προς το καλύτερο: η πορεία της αγοράς εργασίας και η έκθεση για την πορεία της τον Αύγουστο.

Κάπως έτσι, τα βλέμματα των επενδυτών διεθνώς είναι στραμμένα από τώρα στη δημοσίευση της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την ερχόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, που θεωρείται το κυριότερο, αν όχι το μόνο εμπόδιο, στο δρόμο για την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Αναλόγως οι αναλυτές θεωρούν πως θα δώσει και οριστική απάντηση στο μέγα ερώτημα που έχει να κάνει με το πόσο τολμηρό μπορεί να φανεί τελικά το συμβούλιο, αν δηλαδή θα έχει τα περιθώρια να κινηθεί δυναμικά με μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή αν θα ξεκινήσει την αλλαγή ρότας προσεκτικά με μια μετριοπαθή περικοπή 25 μονάδων.

Το πρώτο για την ώρα φαίνεται αρκετά δύσκολο, όμως αναλυτές και traders δεν χάνουν τις ελπίδες τους για μια δυναμική πρεμιέρα που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, αν όχι βέβαια στην ίδια την Wall Street. Μάλιστα, ο δείκτης FedWatch της CME δίνει 30% πιθανότητες σε μείωση κατά 50 μονάδες.

Ανάμεσα στους αισιόδοξους ξεχωρίζει η Citi, η οποία σε νέο σημείωμα της «βλέπει» ισχυρές πιθανότητες για περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης με δεδομένα τα όσα δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ και με φόντο τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από το μέτωπο της απασχόλησης.

Οι αναλυτές της Citi υποστηρίζουν πως, παρά τις αρνητικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης θέσεων εργασίας θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα και τον Αύγουστο, με μετριοπαθή αριθμό νέων προσλήψεων στις 125.000 μετά τις 114.000 τον Ιούλιο και ανεργία στο 4,3%, με μικρές πιθανότητες υποχώρησης και στο 4,2%.

Θυμίζουμε πως η απρόσμενα χαμηλή επίδοση του Ιουλίου που φούντωσε έξαφνα τους χειρότερους φόβους μιας ύφεσης της οικονομίας, είχε προκαλέσει τριγμούς στην Wall Street και όχι μόνο.

Βεβαίως, αρκετοί αναλυτές δεν συμμερίζονται την αισιόδοξη πρόβλεψη της Citi για δυναμική περικοπή επιτοκίων θεωρώντας πως τα «γεράκια» του συμβουλίου θα επιμείνουν στην υιοθέτηση ενός αργού και προσεκτικού ρυθμού νομισματικής χαλάρωσης. Όμως, όλοι τους συμφωνούν πως η ζυγαριά θα κλίνει στην κατεύθυνση που θα δείξουν τα στοιχεία της Παρασκευής.

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, ο μέσος όρος των αναλυτών δίνει τον εκτιμώμενο όγκο των προσλήψεων στις 163.000 και από την πλευρά της αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Bloomberg διαμορφώνει τον μέσο όρο των προβλέψεων στις 165.000. Η ανεργία εκτιμάται πως θα μειωθεί ελαφρά για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, στο 4,2%.

Ο οικονομολόγος Σαμ Κόφιν της Morgan Stanley, στο τελευταίο σημείωμα του προ ημερών είναι από αυτούς που επιμένουν να βλέπουν αργά βήματα από τη Fed. O ίδιος προβλέπει πιο ισχυρό ρυθμό προσλήψεων στις 185.000 που θα οδηγήσει σε περικοπή των επιτοκίων μόνο κατά 25 μονάδες βάσης.

Σημειωτέον, πάντως, πως πριν φτάσουμε στην έκθεση της Παρασκευής, θα προηγηθούν μέσα στην εβδομάδα τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας και τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα από την ADP Research που θα προϊδεάσουν τους επενδυτές και θα επηρεάσουν το κλίμα στο χρηματιστήριο.

Ειδικά όσον αφορά τις κενές θέσεις εργασίας, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση τους σε χαμηλό τριών μηνών, στα 8,1 εκατ., με την αναλογία κενών θέσεων ανά εργαζόμενο να διαμορφώνεται στο 1,2, που επαναφέρει τον δείκτη κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε η συμφωνία για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου και αποφεύγεται το αδιέξοδο

JPMorgan: «Στοπ» στο ράλι των μετοχών ακόμα και μετά τη μείωση των επιτοκίων (γράφημα)

Volkswagen: Στο τραπέζι (για πρώτη φορά στην ιστορία της) το ενδεχόμενο «λουκέτου» στη Γερμανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version