Σειρά αξιωματούχων, ανάμεσά τους η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζουν πλέον την ανησυχία τους σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και κυρίως τη σύνδεσή τους με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αδιαμφισβήτητα, τα κρυπτονομίσματα έχουν αυξηθεί σε αξία τον τελευταίο χρόνο, με το bitcoin μάλιστα, να ξεπερνά τον προηγούμενο μήνα ακόμη και τα 61.000 δολάρια – νέο υψηλό ρεκόρ. Το πολυτιμότερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο διαπραγματεύτηκε τη Δευτέρα στα 60.105 δολάρια.
Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος κορυφαίου ανταλλακτηρίου bitcoin προειδοποιεί πως κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αρχίσουν από εδώ και στο εξής να περιορίζουν τη χρήση bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. «Νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια καταστολή», δήλωσε στο CNBC, ο Τζέσι Πάουελ, CEO της Kraken, του τέταρτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου ψηφιακό νομισμάτων στον κόσμο όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών.
Ο Πάουελ υποστηρίζει ακράδαντα πως η κανονιστική αβεβαιότητα γύρω από το crypto δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Πρόσφατος νόμος, μάλιστα που πρότεινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προβλέπει για άτομα που ασχολούνται με την κρυπτογράφηση και διαθέτουν ιδιωτικό ψηφιακό πορτοφόλι να υποβάλλονται σε ελέγχους ταυτότητας κάθε φορά που πραγματοποιούν συναλλαγές 3.000 δολαρίων και άνω.
«Η εν λόγω πρακτική θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την κρυπτογράφηση ισοπεδώνοντας την αρχική φιλοσοφία της: Προσβάσιμες οικονομικές υπηρεσίες για όλους», δήλωσε ο Πάουελ.
Κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin συνδέονται συχνά με παράνομες δραστηριότητες κυρίως λόγω της δυνατότητας που προσφέρει η αγορά crypto στα άτομα να συναλλάσσονται με ψευδώνυμα και η πραγματική τους ταυτότητα να παραμένει κρυφή. Μπορείτε να δείτε πού στέλνονται χρήματα αλλά όχι ποιος τα έστειλε ή ποιος ακριβώς τα έλαβε.
Όμως, υπάρχουν σημάδια ότι η χρήση κρυπτογράφησης για κακόβουλους σκοπούς αναμένεται να μειωθεί. Η παράνομη δραστηριότητα αντιπροσώπευε μόλις το 0,34% του όγκου συναλλαγών κρυπτογράφησης πέρυσι, ποσοστό που ένα χρόνο νωρίτερα κυμαινόταν περίπου στο 2%.
Η Αμερική, ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα που εξετάζει να εφαρμόσει νέους αυστηρούς κανόνες γύρω από το ζήτημα της κρυπτογράφησης. Στην Ινδία, για παράδειγμα, οι αρχές εξετάζουν νόμο που θα απαγόρευε εντελώς τη χρήση κρυπτονομίσματων τιμωρώντας οποιονδήποτε τα κατέχει ή τα εμπορεύεται.
Διαβάστε ακόμη:
Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» που αφήνουν έξω δικαιούχους
Reuters: Η Ελλάδα «ανοίγει» στον τουρισμό από την επόμενη εβδομάδα
Ενημέρωση από τους servicers για την πορεία των τιτλοποιήσεων ζητούν οι θεσμοί