Ανοδικά κινείται την Τετάρτη η αξία του ευρώ, καθώς λαμβάνει στηρίγματα από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η τριμηνιαία ανάπτυξη στις χώρες του ευρώ διαμορφώθηκε στο +0,4% το γ’ τρίμηνο του 2022 έναντι +0,2% της αρχικής εκτίμησης. Σε ετήσια βάση δε, το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 2,3%.
Τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης στην οικονομία είναι προς το παρόν ηπιότερος απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί. Κάτι το οποίο έρχεται να «στηρίξει» τις προσδοκίες για μικρότερη ύφεση κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,52% και διαμορφώνεται στο 1,0521 δολάριο, δηλαδή πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου πενταμήνου (από τα τέλη Ιουνίου).
Την ίδια ώρα, η προοπτική διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής παρέχει επιπλέον «καύσιμα» στο ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζεται για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (15 Δεκεμβρίου).
Σύμφωνα με τους traders, οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης θα αποφασίσουν μια παρέμβαση είτε των 50 είτε των 75 μονάδων βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 2%), σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού (10% τον Νοέμβριο).
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Διαβάστε επίσης
Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate
Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)