search icon

Αγορές

Η τέλεια καταιγίδα ήρθε και έχει όνομα: Το «Manic Monday» παραπέμπει στο 2008 και απειλεί με παγκόσμια ύφεση

Δραματική η εικόνα στα διεθνή ταμπλό - Κατρακυλούν οι δείκτες στην Ευρώπη -Βουτιά 30% στο πετρέλαιο -Νέο ιστορικό χαμηλό στις αμερικανικές αποδόσεις

Πέφτουν χωρίς φρένο οι διεθνείς χρηματαγορές, καθώς πανικόβλητοι οι επενδυτές κοιτάνε να φύγουν όπως–όπως από τις αγορές μετοχών και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων και νομισμάτων όπως το γεν – καθώς ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιδράσεις του κορωνοϊού φέρνει πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία 12 χρόνια το φάσμα μια νέας παγκόσμιας κρίσης.

Το πετρέλαιο νωρίτερα έχανε πάνω από 30% καθώς η Σαουδική Αραβία άνοιξε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία. Eίναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξέσπασμα του πόλεμου του Κόλπου, το 1991.

Η κρίση στην αγορά πετρελαίου έγινε η θρυαλλίδα για ένα χρηματιστηριακό «λουτρό αίματος» στις αγορές ολόκληρου του πλανήτη αλλά και για μια πανικόβλητη στροφή προς τα θεωρούμενα επενδυτικά καταφύγια – με προηγούμενο μόνο στο 2008 και τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι ενδείξεις futures στη Wall Street παραπέμπουν σε άνοιγμα με πτώση 5%, που αποτελεί limit down για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Τα χειρότερα έπονται

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δεν είναι πολύ καλύτερες καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες από την εξάπλωση της επιδημίας αλλά και η χρηματιστηριακή προσγείωση στο νέο τοπίο μόλις τώρα αρχίζει.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Τομ Χόλαντ, αναλυτή της Gavecal Research στους FT: «Aν είχατε ποτέ απορία τι θα συμβεί αν βυθίσετε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα σε ένα λουτρό αίματος…., τώρα πια ξέρετε».

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η πτώση των αγορών θα έχει μέλλον, καθώς η ύφεση είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο για την Ευρώπη και ενδεχομένως τις ΗΠA.

Κραχ και στο Ελληνικό χρηματιστήριο

Ο Αρμαγεδδών του πανικού ο οποίος έχει κτυπήσει και το χρηματιστήριο της Αθήνας φέρνει μια καταστροφή 12% με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στις 602,50 μονάδες – ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν βουτιά 7-8% και η Ιταλία 11%.

Από τα υψηλά επίπεδα της Οδού Αθηνών έχουν χαθεί 14 δισ. ευρώ και πλεον η αγορά είναι αντιμέτωπη με τά χειρότερα σενάρια. Το ΧΑ μετρά ήδη πτώση 38% από τα υψηλά των 948,64 μονάδες, στις 24 Ιανουαρίου.

Εν μέσω διεθνών ρευστοποιήσεων και κατάρρευσης των διεθνών αγορών, του πετρελαίου, εμπορευμάτων αυτό που κοιτούν οι διαχειριστές είναι κατά πόσο τα μέτρα των κυβερνήσεων οδηγούν σε επιβράδυνση των κρουσμάτων του ιού. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές μετοχές (upd)

Λίγο πριν τις 16:00 o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 7,62% στις 338 μονάδες. Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών του δείκτη καταγράφουν διφήφιες απώλειες από 18 έως και 25%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 καταγράφει πτώση κατά 7,86%, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες κατά 7,68% και ο γαλλικός CAC40 σημειώνει πτώση κατά 7,89%.
Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με 11,24%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 βρίσκεται στο -8,02%.

Μεγάλες απώλειες και στην Ασία

Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές σημείωσαν μεγάλες απώλειες εξαιτίας της αποτυχίας συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του και την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπερνούν τις 110.000, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν παγκοσμίως τους 3.600.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά πάνω από 30% ενώ οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν πιθανή την πτώση της τιμής στα 20 δολάρια/ βαρέλι.

Κοιτάζοντας σε μετοχές, ο ενεργειακός κολοσσός  BP έκανε βουτιά 24% νωρίτερα, ενώ η Tullow Oil κατρακύλησε κατά 57%.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές αποδόσεις κατέγραψαν νέο ιστορικό χαμηλό. Στο 10ετές υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 0,4%, λόγω κορωνοϊού αλλά και ΟΠΕΚ, που έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς άγγιξε προς στιγμήν το ιστορικό χαμηλό του 0,3469% κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά 40 μονάδες βάσης μόνο τον Μάρτιο. Η απόδοση του 30ετούς τίτλου επίσης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 0,7104%, σπάζοντας το όριο του 1% για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αναγκάζουν τους επενδυτές να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για ανάπτυξη, παραπέμπει σε αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια όπως θα ήθελε για να επιτρέψει στην κανονικότητα.

Exit mobile version