Οι μετοχές θα παραμείνουν «δεμένες στο άρμα» των κεντρικών τραπεζών αν και οι πολιτικές τους γίνονται σταδιακά λιγότερο αρνητικές και γι αυτό οι μετοχές είναι προετοιμασμένες για άνοδο και ράλι μέχρι το τέλος του έτους, εξηγεί ο Μάρκο Κολάνοβιτς της αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan.
«Το επόμενο έτος αναμένουμε ένα πιο δύσκολο σκηνικό κερδών για τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις τρέχουσες προσδοκίες και αν υπάρξει ύφεση το 2023, η έναρξη, το βάθος και η διάρκεια της συρρίκνωσης θα καθορίσει το μέγεθος των κερδών και άρα και τις αποδόσεις των μετοχών», επισημαίνει ο κορυφαίος strategist που τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός για τις μετοχές και τις αποδόσεις από ότι νωρίτερα στη διάρκεια του έτους.
Η JPM εκτιμά ότι ο έντονος πληθωρισμός διατηρεί την πίεση στις αποδόσεις, καθώς τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ενώ ο πληθωρισμός διολισθαίνει παραμένει πολύ υψηλός για τις κεντρικές τράπεζες. «Όσο περισσότερο επιμένει ο πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αυξηθούν οι αποδόσεις περαιτέρω. Ωστόσο, η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου επιφέρει ανοδικούς κινδύνους στις ευρωπαϊκές μας προβλέψεις», εκτιμά ο strategist της αμερικανικής τράπεζας.
Άποψη των πελατών της JPM
Αυτή την εβδομάδα, η έρευνα που διεξάγει η JPM μεταξύ των πελατών – επενδυτών της αφορά τις αγορές εργασίας των ΗΠΑ, την πολιτική COVID της Κίνας, τη στερλίνα και τις πραγματικές αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα, εκτός από τις τρέχουσες ερωτήσεις μας για το κλίμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της περασμένης εβδομάδας έδειξαν: 1) η έκθεση σε μετοχές/συναίσθημα είναι περίπου στο 46% των τελευταίων ετών, 2) το 46% των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να αυξήσουν την έκθεση σε μετοχές και το 68% να αυξήσει τη διάρκεια των ομολόγων, βραχυπρόθεσμα, 3) τα κέρδη του γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν εντός ±1% των προβλέψεων των αναλυτών, 4) κατά μέσο όρο οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το μέγιστο επιτόκιο της Fed θα είναι στο 4,85% το επόμενο έτος ή +25 μ.β. υψηλότερα έναντι τρεις εβδομάδες νωρίτερα και 5) το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η απομόχλευση των συντάξεων του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω.
Ο ρόλος της ανατίμησης του δολαρίου και της δημοσιονομικής πολιτικής
Σε αντίθεση με τη μακρά και μεταβλητή νομισματική πολιτική, οι δημοσιονομικές ενισχύσεις γίνονται πιο άμεσα αισθητές. Ο συνδυασμός αυτής της στήριξης και της ανύψωσης της αγοραστικής δύναμης από την πτώση του πληθωρισμού (εκτός Ευρώπης) υπογραμμίζει την άποψη της JPM ότι η παγκόσμια επέκταση μπορεί να αντέξει τη νομισματική σύσφιξη για τουλάχιστον μερικά ακόμη τρίμηνα.
H J.P. Morgan εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί σημαντικό στήριγμα στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ, οι κρατικές δαπάνες πρόκειται να ανακάμψουν και το διαθέσιμο εισόδημα θα ενισχυθεί από μια μεγάλη αναπροσαρμογή ύψους 106 δισ. δολαρίων που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Εκτός των ΗΠΑ, η δημοσιονομική στροφή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μέτρα ανακούφισης για την αντιστάθμιση του πλήγματος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και μια πρόσθετη πιστωτική ώθηση στην Κίνα.
Οι μετοχές στην παγκόσμια αγορά μπορούν να δουν μια σχετική ώθηση από το ισχυρό αμερικανικό νόμισμα αλλά από την άλλη πλευρά, οι μισθοί, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων θα ασκήσουν καθοδική πίεση στα περιθώρια κέρδους και στα κέρδη των περισσότερων εταιρειών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, συνεχίζει ο Κολάνοβιτς.
Στην Ιαπωνία, ο ρυθμός των θετικών αναθεωρήσεων στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), χάρη στο αδύναμο ιαπωνικό νόμισμα θα συνεχιστεί αλλά στην Ευρώπη τα γεωπολιτικά ζητήματα παραμένουν μπαλαντέρ. «Στην Ευρώπη τα κέρδη θα μπορούσαν να αποδώσουν πολύ καλά βοηθούμενα σε μεγάλο βαθμό από το αδύναμο συναλλαγματικό ισοζύγιο, μαζί με τη θετική δημοσιονομική ώθηση, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στον δείκτη FTSE 100, καθώς το 70% κερδών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης των βρετανικών επιχειρήσεων προέρχεται από το εξωτερικό», υπολογίζει ο Κολάνοβιτς.
Διαβάστε ακόμη:
Twitter: Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών στον NYSE αύριο Παρασκευή
Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο – Στάση αναμονής εν όψει της ΕΚΤ (upd)