Πτωτικές τάσεις επικράτησαν την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ακολουθούν το νευρικό κλίμα στη Wall Street και να περιμένουν με αγωνία τα επικείμενα κρίσιμα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού. Αρνητικός πρωταγωνιστής το χρηματιστήριο του Μιλάνο (Borsa Italiana), όπου οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν έντονες πιέσεις μετά την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη του κλάδου.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,23% στις 458 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ κέρδη κατάφεραν να αποκομίσουν οι μετοχές του κλάδου υγείας σε συνέχεια των βελτιωμένων αποτελεσμάτων τριμήνου. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι θετικές επιδόσεις και το άλμα ύψους 17% της μετοχής της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε «βουτιά» ύψους 1,10% στις 15.774 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,69% στις 7.269 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κάμψη ύψους 0,36% στις 7.527.

Από την περιφέρεια ήρθε η μεγάλη είδηση της ημέρας με την απόφαση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να στηρίξει τα βαλλόμενα κρατικά ταμεία με μια ένεση ρευστότητας που θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών. Φυσικά η Ιταλία δεν ήταν η πρώτη χώρα που προχωρά στο μέτρο αυτό, όμως η Ρώμη «έπιασε» τον κλάδο στον… ύπνο και μάλιστα με ένα υψηλό τέλος ύψους 40% στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών για το 2022 και το 2023.

Προφανώς το μέτρο θα αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στα ταμεία και θα στείλει στον μέσο Ιταλό το πολιτικό μήνυμα ότι η υπερσυντηρητική κυβέρνηση «κυνηγά» τις τράπεζες. Όμως, το χρηματιστήριο εκτίμησε την είδηση διαφορετικά, με βάση την πίεση που θα ασκηθούν στα κέρδη των τραπεζών και το ύψος των μερισμάτων που θα μοιραστούν στους μετόχους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης FTSE MIB και δη, οι τραπεζικές μετοχές να κινηθούν στο… βαθύ κόκκινο.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, ο FTSE MIB έκλεισε στις 27.942 μονάδες, ήτοι κάτω από το όριο των 28.000 μονάδων, με πτώση ύψους 2,12%.

Στις αγορές των commodities, οι πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές συνεχίστηκαν και σήμερα, καθώς τα απρόσμενα αδύναμα στοιχεία από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Κίνας ξαναφούντωσαν την ανησυχία για την πορεία της στρατηγικής σημασίας αγορά της χώρας. Έτσι, η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,16% στα 85,20 δολάρια το βαρέλι (αν και νωρίτερα οι απώλειες του ήταν αρκετά μεγαλύτερες), ενώ το αμερικανικό WTI έχασε 0,20% στα 81,79 δολάρια.

Σταθερά καθοδική πορεία και για τον χρυσό, που κατέγραψε νέα κάμψη ύψους 0,46% στα 1.960 δολάρια την ουγγιά εν αναμονή και των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα παίξει ρόλο στην κατεύθυνση που θα υιοθετήσει η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει κατά 0,6% στο 102,69 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0948.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)

ΔΥΠΑ: 7 «ανοιχτά» προγράμματα για 26.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Κορίνα Κοπφ: Το μοντέλο του Instagram που έγινε εκατομμυριούχος influencer (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ