(Last update – 14:50)
Με ισχυρές μεταβολές και έλλειψη ψυχραιμίας έχει υποδεχθεί το ελληνικό χρηματιστήριο τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο, προκαλώντας παγκόσμιο sell off στις αγορές. Αν και αρχικά υποχωρούσε ακόμη και κάτω από τις 1.680 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε τις 1.700 μονάδες κινούμενος προσωρινά σε ανοδικό έδαφος. Ωστόσο, οι πωλητές επανήλθαν στο προσκήνιο, αν και η Αθήνα συνεχίζει να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (3/4), ο ΓΔ υποχωρεί κατά -1,75% στις 1.678,96 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μεταξύ των 1.678,58 (χαμηλό ημέρας) και των 1.712,13 μονάδων (υψηλό ημέρας). Οι τράπεζες ηγούνται των απωλειών, διολισθαίνοντας κατά -3%. Από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζει η Coca Cola με κέρδη άνω του +1%, οδεύοντας προς νέο ιστορικό υψηλό. «Άλμα» άνω του +4% για την Profile, στον απόηχο του φιλόδοξου πλάνου που παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης στους αναλυτές.
Ιστορικής σημασίας η 2α Απριλίου καθώς αλλάζει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο με την «σφραγίδα» του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του επιθετικού και εκτεταμένου προγράμματος ανταποδοτικών δασμών που έθεσε σε ισχύ. Ταυτόχρονα, προανήγγειλε πρόσθετα στοχευμένα μέτρα σε περίπου 60 χώρες που διατηρούν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα έναντι των ΗΠΑ.
Σε εγχώρια βάση, στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η Motor Oil, λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Το προσαρμοσμένο EBITDA του δ’ τριμήνου ανήλθε σε 173 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 994 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2024. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 44 εκατ. ευρώ (504 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους), με τη διοίκηση να προτείνει τελικό μέρισμα 1,1 ευρώ/μετοχή (απόδοση 5%), ανεβάζοντας το συνολικό μέρισμα του για τη χρήση 2024 σε 1,4 ευρώ/μετοχή.
«Για την συνέχεια, η υπεραπόδοση/διατήρηση της εγχώριας τάσης θα απαιτήσει “άνοιγμα της βεντάλιας” και ενεργότερη συμμετοχή αξιόλογων μη-τραπεζικών τίτλων, οι οποίοι εξέδωσαν μεν εξαιρετικά αποτελέσματα και δικαιολογούν την άνετη πληρωμή μερίσματος αλλά συνεχίζουν να μην συγκεντρώνουν τα “φώτα της δημοσιότητας”», αναφέρει ο κ. Πέτρος Στεριώτης στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παράλληλα, «επίκεινται οι επόμενες αξιολογήσεις οικονομίας και ΧΑ, οι οποίες … θα μας πούνε αυτό που ήδη έχουμε καταλάβει, ότι δηλαδή η εικόνα σε μάκρο και ταμπλό έχει βελτιωθεί και ότι οι προοπτικές παραμένουν υποστηρικτικές για τη συνέχεια», προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών.
Στους πωλητές ξανά το προβάδισμα
Από εκεί που ξεκίνησε, συνεχίζει το ΧΑ, παρά την αντίδραση που έφερε προσωρινά τις μετοχές σε θετικό έδαφος. Απώλειες -1,93% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.601,25 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) σημειώνει πτώση -1,15% στις 4.169,84 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,02% στις 2.605,61 μονάδες.
Στα 94,09 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων τα 9,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Τζίρο άνω των 21 εκατ. ευρώ κάνει η Alpha Bank και ακολουθεί η Πειραιώς στα 14 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 117,97 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» 80 μετοχές, έναντι 26 που ενισχύονται και 11 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Eurobank διολισθαίνει -2,89% στα 2,523 ευρώ και ακολουθούν η Alpha Bank (-1,99% στα 2,219 ευρώ), η Πειραιώς (-1,62% στα 5,086 ευρώ) και η Εθνική (-1,48% στα 9,44 ευρώ).
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του -2% καταγράφουν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Ελλάκτωρ. Ακολουθούν με πτώση τουλάχιστον -1% η Aegean, η Motor Oil, η Jumbo, η Titan, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aktor, η Optima bank, η Viohalco, ο ΔΑΑ και η ElvalHalcor. Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola καταγράφει άνοδο +1,5% και διαπραγματεύεται στα 42,66 ευρώ (νέο ιστορικό ρεκόρ).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρές πιέσεις δέχονται η Autohellas, η Alumil, η Intralot, η ΕΧΑΕ, η ΑΒΑΞ, η Intracom Holdings, η Noval Property, η Ideal, η Κρι Κρι, η Lavipharm, ο ΟΛΠ, η Τεχνική Ολυμπιακή και η Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, η Profile σημειώνει «άλμα» +4,1% μετά την παρουσίαση του σχεδίου της εταιρείας, που θέτει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων την επόμενη τριετία, ενώ προϋπολογίζονται επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή πάνω από τις 1.700 μονάδες – Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας κέρδη για δεύτερη συναπτή μέρα, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τις 1.700 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο +1,4% στο διήμερο και με την απόδοση από την έναρξη του 2025 να υπερβαίνει το +16%.
Η Eurobank ήταν η μεγάλη κερδισμένη, όσον αφορά τις τράπεζες, καθώς η μετοχή «αναρριχήθηκε» κατά σχεδόν +4%. Καταλύτης ανόδου αποτέλεσε η αναβάθμιση και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch. Με «BBB-» και σταθερό outlook βαθμολογεί πλέον ο αμερικανικός οίκος τη συστημική τράπεζα. Στα 2,6 έκλεισε ο τίτλος, πλησιάζοντας εκ νέου το ρεκόρ 9ετίας (Νοέμβριος 2015) των 2,7 ευρώ.
Νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ σημείωσε η Coca-Cola HBC, φτάνοντας έως τα 42,48 ευρώ για πρώτη φορά στα χρονικά. Στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης κατέβασε ταχύτητα, κλείνοντας λίγο πάνω από τα 42 ευρώ. Την κάλυψη της μετοχής ξεκίνησε η Berenberg, με σύσταση buy και τιμή στόχο 40,68 βρετανικές λίρες, το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 48,5 ευρώ. Μάλιστα, ο επενδυτικός οίκος βλέπει πως υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω ανατίμηση (re-rating) της μετοχής.
Με το «δεξί» εισήλθε στον Απρίλιο ο ΟΤΕ, που αποτέλεσε τον πρωταγωνιστή από τα blue chips στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Κέρδη άνω του +4% σημείωσε η μετοχή το τελευταίο διήμερο. Έκλεισε στα 15,61 ευρώ, που συνιστούν υψηλό τουλάχιστον 5 μηνών, καθώς έχει να δει ανάλογα επίπεδα από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Στο +4,9% η απόδοση του ΟΤΕ μέσα στο 2025.
Σε τιμές άνω των 3 ευρώ εδραιώνεται ο ΑΔΜΗΕ, διευρύνοντας το ιστορικό υψηλό του στα 3,11 ευρώ και έχοντας κάνει διήμερο ράλι που του έχει αποφέρει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 6,9%. Η «ανάβαση» στα νέα ρεκόρ συνοδεύθηκε από αυξημένο -για τα δεδομένα του διαχειριστή- τζίρο, άνω των 2,3 εκατ. ευρώ. Η μετοχή καταγράφει «άλμα» 20,8% φέτος και η χρηματιστηριακή αξία υπερβαίνει τα 720 εκατ. ευρώ.
«Κόκκινα» τα χρηματιστήρια στο εξωτερικό
Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι αγορές από τους ανταποδοτικούς δασμούς που έθεσε σε ισχύ χθες ο Ντόναλντ Τραμπ και που αφορούν όλο τον πλανήτη. Της τάξεως του 34% είναι οι δασμοί στην Κίνα (54% λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους δασμούς 20%), του 24% στην Ιαπωνία και 20% στα προϊόντα της ΕΕ. Μεγάλος χαμένος ο κλάδος του αυτοκινήτου (25%). Η Wall Street πήρε μία μικρή «ανάσα» πριν τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, αλλά οδεύει προς άνοιγμα με απώλειες 3%-4% σήμερα. Πάνω από 1.000 μονάδες χάνουν τα futures του Dow Jones.
Αντίμετρα προανήγγειλε η ΕΕ, μέσω της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τους υπουργούς Εμπορίου της Ένωσης να συνεδριάζουν στις 7 Απριλίου για να καθορίσουν την απάντηση κατά των ΗΠΑ. «Βουτιά» -2,4% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 524 μονάδες. Απώλειες -2,3% με -3,1% σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο μεγαλύτερος αποδέκτης των μέτρων Τραμπ, η Κίνα, κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν τους αμοιβαίους δασμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως «τυπική μονομερής πρακτική εκφοβισμού». Έκανε μάλιστα λόγο για «αποφασιστικά αντίμετρα». Σε χαμηλό 8 μηνών «κατρακύλησε» το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να καταγράφει «βουτιά» -3%, χάνοντας σχεδόν 1.000 μονάδες. Απώλειες άνω του -1% σημειώθηκαν σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊλάνδη.
Διαβάστε ακόμη
Φόρμουλα Τραμπ: Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποίησε για τους δασμούς σε κάθε χώρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα