search icon

Αγορές

Στο υψηλό ημέρας το Χρηματιστήριο – «Κράτησε» τις 830 μονάδες, ποιες μετοχές αντιστάθηκαν στις έξωθεν πιέσεις

Ο Γ.Δ. έβγαλε «άμυνα» και περιόρισε την πτώση στο 0,5% - Λελογισμένες ρευστοποιήσεις στο ταμπλό (με εξαίρεση τη ΔΕΗ) - Απώλειες 2,5% στην ΕΤΕ - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος - Ράλι 13% για τη μετοχή της Intralot – Άλμα μετά το πράσινο φως στην ΑΜΚ

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Φρένο» στις εξωγενείς πιέσεις κατάφερε να βάλει (προς το τέλος της συνεδρίασης) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έβγαλε «άμυνα» στις 830 μονάδες, παρά τη διάχυτη ανησυχία στην Ευρώπη. Αν και οι πωλητές ανέκτησαν τα «ηνία» της αγοράς, οι απώλειες αποδείχθηκαν απόλυτα ελεγχόμενες. Η επιφυλακτικότητα, πάντως, παρέμεινε ως κύριο χαρακτηριστικό, κάτι που αποτυπώθηκε στην ιδιαίτερα χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη κάμψη κατά 0,50% και υποχώρησε στις 836,48 μονάδες (κοντά στο υψηλό ημέρας), χάνοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (840,69 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 829,77 έως 837,80 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε μόλις στα 51 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το ανοδικό «κρεσέντο» της Τρίτης, τέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων. Ωστόσο, τελικά κατόρθωσε να απομακρυνθεί από το χαμηλό ημέρας (526 μονάδες), περιορίζοντας τις απώλειες στο -0,82% και τις 539,16 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά -2,6% και τερμάτισε στα 3,1 ευρώ. Κατά περίπου 0,9% μειώθηκε και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία επέστρεψε στο ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank βρέθηκε στο -0,5% και το 0,90 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έκανε το comeback και έσβησε όλη τη ενδοσυνεδριακή πτώση. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,60% και 2.015 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ παρουσίασε τις υψηλότερες απώλειες, καθώς απώλεσε το 3,6% της αξίας της, χάνοντας εκ νέου την επαφή με τον στόχο των 6 ευρώ. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, υποχώρησε στο -2% και τα 14,9 ευρώ, με τις μετοχές των Jumbo, Quest Συμμετοχών, ΕΛΠΕ, Aegean, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ακολουθούν περίπου στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης εκτινάχθηκε στο +3,4% και τα 6,46 ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να έπεται στο +2% και να υπερβαίνει τα 18 ευρώ. Κέρδη στο 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – ΟΠΑΠ.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,01% και 1.323 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε αρνητικά στο -2,7% και τα 2,7 ευρώ, ενώ απώλειες πέριξ του 2% σημείωσαν οι μετοχές των Profile και Πλαστικά Θράκης. Αντίθετα, οι μετοχές των Ευρωπαϊκής Πίστης και Epsilon κέρδισαν περίπου 2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 60,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

«Μετρημένες» και ελεγχόμενες απώλειες  

Η Λεωφόρος Αθηνών, έπειτα από την τριήμερη ανοδική κίνηση, επέστρεψε στο «κόκκινο», καθώς οι ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, ως απόρροια των αυξημένων επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, «ανάγκασαν» τους επενδυτές να προβούν σε ρευστοποιήσεις. Η πτώση, ωστόσο, αποδείχθηκε απολύτως ελεγχόμενη, σ’ αντίθεση με τις διεθνείς αγορές, όπου οι απώλειες υπερβαίνουν το 1%. 

Η τρέχουσα εικόνα της διεθνούς οικονομίας, σε κάθε περίπτωση, εντείνει τις ανησυχίες για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης, η οποία συνδυάζεται με υψηλό πληθωρισμό. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι ήδη μιλούν για το ενδεχόμενο ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή την αμερικανική.   

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το Χρηματιστήριο Αθηνών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθεί στις εισαγόμενες πιέσεις, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το μοτίβο ότι κάθε ανοδική κίνηση συνιστά επί της ουσίας μια καλή ευκαιρία πώλησης. Ιδίως μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον της αυξημένης μεταβλητότητας.   

«Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, με τη συναλλακτική απαξίωση να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του» επισημαίνει, ενδεικτικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.   

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (884 μονάδων), έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 820 και τις 800 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις, δε, συναντώνται στις 850 μονάδες.  

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση ενός ποσοστού μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ την ίδια στιγμή «φουντώνουν» τα σενάρια για το μέλλον της Intrakat, ιδίως του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Δύο εξελίξεις, οι οποίες από κοινού -και υπό προϋποθέσεις- μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά ή να αμβλύνουν τις εξωγενείς πιέσεις, σε συνδυασμό με την επικείμενη εισαγωγή της Dimand, αλλά και την πρόθεση για IPO του νέου τραπεζικού εγχειρήματος του Μιχάλη Σάλλα (Candia Bank).  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,28% και τις 403 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,68%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,61% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,73%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,35%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones σημειώνει απώλειες τουλάχιστον 200 μονάδων, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη (+2,15%). 

Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν νέα μεγάλη πτώση υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας ύφεσης, η οποία δύναται να περιορίσει τη ζήτηση σε αργό. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -6,17% και τα 102,76 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -5,55% και τα 108,28 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, ενισχύεται στο +0,39% και τα 1.846 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Νωρίτερα και σε υψηλότερα επίπεδα τα peaks στις αποδόσεις των ομολόγων 

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx 

Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Οι τεχνολογίες των ΑΠΕ είναι η μοναδική διέξοδος για την ενεργειακή ακρίβεια

Exit mobile version