search icon

Αγορές

Η τραπεζική κρίση «βυθίζει» τη Wall Street – Ισχυρές πιέσεις στους δείκτες (upd)

Τα απόνερα της Credit Suisse φθάνουν έως την άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού - Υπό πίεση οι αμερικανικές τράπεζες - Το βλέμμα και στα επιτόκια - Κάτω των $70 το πετρέλαιο – Σε χαμηλό από το 2021 η τιμή του WTI

(last update 20.15)

Έντονοι κλυδωνισμοί παρατηρούνται την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η βουτιά στη μετοχή της Credit Suisse προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank.  

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυτήν την ώρα χάνει 530 μονάδες ή 1,65% και βουλιάζει στις 31.624 μονάδες. Κατά 1,48% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος κινείται στις 3.861 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, υποχωρεί 0,81% στις 11.333 μονάδες.

Μέχρι πρότινος η βασική πρόκληση των αναλυτών συνίστατο στις μικρές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate), οι οποίες δέχονταν τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων της Federal Reserve.  

Όμως, από σήμερα το πρωί η προσοχή στρέφεται στις μεγαλύτερες τράπεζες, με την Credit Suisse να κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές της Ευρώπης αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Αυτήν την στιγμή, η πτώση φθάνει στο -30%.  

Η αναταραχή προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).     

Στο αμερικανικό ταμπλό, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 16%, κάτι που επηρεάζει και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Ενδεικτικά, Citigroup και Wells Fargo χάνουν από 5%, με τις Goldman Sachs και Bank of America να ακολουθούν στο -3% και στο -4%, αντίστοιχα. 

Φυσικά, τα απόνερα «χτυπούν» και τις μικρές τράπεζες, με τις μετοχές των WestBank και First Republic Bank να περιορίζονται κατά 10%. Ο γενικός δείκτης των περιφερειακών τραπεζών, παράλληλα, διαμορφώνεται στο -5%.  

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν και τις επόμενες αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), η οποία θα συνεδριάσει στις 21 – 22 Μαρτίου. Και το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα πράξει; 

Θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής υπό τον φόβο μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης ή θα επιμείνει στις αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την αναχαίτιση του επίμονου πληθωρισμού; 

Αυτήν την στιγμή, το επιτοκιακό εύρος κυμαίνεται στο 4,50% – 4,75%, με τους traders να «ποντάρουν» την επόμενη εβδομάδα σε μια αναθεώρηση κατά 25 μονάδες βάσης, η οποία όμως ευελπιστούν ότι θα είναι και η τελευταία, ολοκληρώνοντας τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης.

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα

Exit mobile version