Στην ταινία «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», οι Αμερικανοί προσπαθούν εναγωνίως να εντοπίσουν ένα ρωσικό υποβρύχιο στις ακτές τους. Στη σημερινή εποχή, οι Αμερικανοί επιχειρούν να εντοπίσουν τη ροή του χρήματος των Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Και, κατά πολλούς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν τα κρυπτονομίσματα…
Ο Βρετανός δικηγόρος της νομικής φίρμας W Legal, Nigel Kusher, λέει ότι «το άμεσο πρόβλημα είναι το πού μετακίνησαν (σ.σ. οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι) τα χρήματά τους, με δεδομένο ότι σίγουρα δεν θα τα μετέφεραν στη Ρωσία. Κάποιοι ίσως να αποκτήσουν bitcoin», λέει ο Kusher, ο οποίος προσθέτει ότι μοιάζει «με τη μοναδική επιλογή που έχουν κάποιοι συγκεκριμένοι ολιγάρχες που στοχεύονται από τις διεθνείς κυρώσεις. Καμιά τράπεζα στον κόσμο, εκτός από μια ρωσική, δεν θα σε αγγίξει εφόσον βρίσκεσαι σε λίστα κυρώσεων. Οπότε, πού αλλού θα μπορούσες να τοποθετήσεις τα χρήματά σου»;
Για πόσα χρήματα μιλάμε όμως; Ανεπίσημοι υπολογισμοί λένε ότι οι ρωσικές τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα ξεπερνούν τα 214 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, έχει κάνει λόγο για περίπου 10 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή 130 δισ. δολάρια που κατέχουν οι Ρώσοι σε κρυπτονομίσματα, με κυρίαρχο το Bitcoin. Το ποσό είναι πολύ κοντά στο απόθεμα χρυσού της Ρωσίας (περίπου 140 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου).
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ωστόσο, το δύσκολο για τις αρχές της Δύσης, δεν είναι τόσο να εντοπίσουν τα ρωσικά κρυπτο-πορτοφόλια, όσο τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται αυτά με τους ολιγάρχες οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων. Γιατί, είναι κοινό μυστικό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί εταιρείες, αλλά και πρόσωπα «φαντάσματα» που προκαλούν ένα δαιδαλώδες δίκτυο διαδρομών του χρήματος μέχρι την τοποθέτησή του σε κάποιο κρυπτονόμισμα.
Για παράδειγμα, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει τοποθετήσει ποσό το οποίο ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, μέσω της γερμανικής εταιρείας Target, στην οποία έχει επενδύσει. Στην ίδια εταιρεία έχει επενδύσει ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου, πρόεδρος της Evraz, Αλεξάντερ Αμπράμοβ. Δείτε τώρα πώς περιπλέκονται τα πράγματα: Ως ιδρυτής της γερμανικής εταιρείας φαίνεται ο γιος του CEO της Evraz, Αλεξάντερ Φρολόφ, Αλεξάντερ Τζούνιορ.
Ο Αλεξάντερ Φρολόφ Τζούνιορ φέρεται να έχει «ενορχηστρώσει» το μεγαλύτερο μέρος του funding της Blackmoon Financial Group, the «τέκνου» του Ίλια Περεκόπσκι (πρώην δεξιού χεριού του Ρώσου μεγιστάνα του Telegram, Ντουρόφ), με συνεργάτη τον μεγαλοπαράγοντα της ρωσικής οικονομικής σκηνής, Όλεγκ Σέιντακ και χρηματοδότη τον επίσης Ρώσο μεγιστάνα Ιγκόρ Ρίμπακοφ. Η Blackmoon λανσάρισε πέρυσι την κρυπτο-πλατφόρμα της, η οποία φέρεται να διαχειρίζεται περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε assets σήμερα.
Τόσο δαιδαλώδεις είναι οι διαδρομές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία ψηφιακών πληροφοριών Elliptic, η οποία έχει «επιστρατευθεί» από κυβερνήσεις στο κυνήγι όσων προσπαθούν να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις με κρυπτονομίσματα, μιλά για «πολλές εκατοντάδες χιλιάδες διευθύνσεις».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Σιμόν Μαϊνί, λέει ότι «ερευνούμε συστηματικά crypto-asset πορτοφόλια που πιστεύουμε ότι συνδέονται με Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων. Συνεργαζόμαστε με κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς».
Όμως η πραγματικότητα, είναι ακόμα πιο… πολύπλοκη: Γιατί η Elliptic έχει ήδη καταφέρει να συνδέσει περισσότερες από 15 εκατομμύρια (!) ψηφιακές διευθύνσεις οι οποίες συνδέονται με… πάσης φύσεως εγκληματική δραστηριότητα από τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, έχει εντοπίσει και περισσότερους από 400 virtual service providers, κυρίως ανταλλακτήρια όπου κρυπτονομίσματα μπορούν να αγοραστούν με τη χρήση ρουβλίων.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να παραδώσει στις Αρχές μια λίστα με κρυπτο-διευθύνσεις πορτοφολιών, οι οποίες συνδέονται με Ρώσους οι οποίοι περιλαμβάνονται στις διεθνείς κυρώσεις, αλλά και συνεργάτες τους. Όχι τυχαία άλλωστε, η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση στα κρυπτονομίσματα, με σκοπό, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ «να συμβάλλει στο κλείσιμο διάφορων πιθανών παραθύρων».
Μέχρι στιγμής, η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ περιλαμβάνει στα μέτρα μεταξύ άλλων την «εκτεταμένη απαγόρευση καταθέσεων σε κρυπτογραφικά πορτοφόλια και πώλησης τραπεζογραμματίων και κινητών αξιών σε οποιοδήποτε επίσημο νόμισμα των κρατών μελών της ΕΕ στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ή σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία».
Βέβαια, το μεγάλο «παιχνίδι» είναι αλλού: Η Ρωσία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να δώσει τη δυνατότητα στις χώρες που δεν θεωρεί «εχθρικές» να πληρώσουν τις αγορές φυσικού αερίου με bitcoin. Γεγονός που ενισχύει την, καιρό τώρα πεπερασμένη άποψη της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος, ή ως όργανο διευκόλυνσης εγκληματιών. Μια τέτοια πράξη, μπορεί να οδηγήσει άραγε την Ουάσινγκτον στο να θεωρήσει το bitcoin «εχθρικό» προς τα συμφέροντά της;
Διαβάστε ακόμη:
«Kαραβιές» με πετρέλαιο και άνθρακα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης