Την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές χρέους για να αντλήσει κεφάλαια μετά από τρία χρόνια αποχής ανακοίνωσε η Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων σε ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε νωρίτερα σήμερα στη δεύτερη μείωση του κόστους δανεισμού.
Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει ομολογιακούς τίτλους ύψους έως 2 δισ. ευρώ στο Παρίσι την εβδομάδα της 23ης Σεπτεμβρίου. Η ασιατική χώρα αξιοποίησε για τελευταία φορά την αγορά χρέους σε ξένο νόμισμα τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τα στοιχεία της έκδοσης
Η έκδοση θα συμβάλει στην οικοδόμηση της καμπύλης αποδόσεων της Κίνας. Θα παρέχει στους παγκόσμιους επενδυτές ευκολότερη πρόσβαση στο κρατικό χρέος της χώρας και μπορεί να ωθήσει τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σκαρφαλώσει περίπου 8% από την αρχή του έτους μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου εν μέσω στοιχημάτων ότι οι αξιωματούχοι θα μειώσουν τα επιτόκια την Πέμπτη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που χρησιμοποιούν επίσημα στοιχεία.
Οι κινεζικές αρχές μπορεί να «προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη βάση των επενδυτών των κρατικών ομολόγων» και να ομαλοποιήσουν τη διεθνή άντληση κεφαλαίων καθώς η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, εξηγεί ο Stephen Chiu, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και επιτοκίων στην Ασία στο Bloomberg Intelligence. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για έργα στο εξωτερικό ή θα επαναπατριστούν πίσω ως εισροές κεφαλαίων, πρόσθεσε.
Το υπουργείο δήλωσε ότι «οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έκδοσης θα ανακοινωθούν χωριστά πριν από την έκδοση».
Μια πετυχημένη έκδοση θα αντανακλούσε τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για κινεζικό υπεράκτιο χρέος. Το 2021, το Πεκίνο υπερκάλυψε τέσσερις φορές την έκδοση των τεσσάρων δισ. ευρώ, προτού οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από μεγάλες κεντρικές τράπεζες ωθήσουν το κόστος δανεισμού και πιέσουν την παγκόσμια αγορά χρέους.
Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια και των αποτελεσμάτων της συνάντησης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο κρατικής επίσκεψης στην Ευρώπη. Τα δύο έθνη υπέγραψαν 18 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, οι αερομεταφορές και οι ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για θερμοκήπια στη ΔΕΘ (pics) (vid)