search icon

Αγορές

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (upd)

Ισχυροποιούνται οι πιέσεις στις αγορές της Ευρώπης - «Βαρίδι» για τις ασιατικές αγορές η αγορά ακινήτων της Κίνας - Οι βροχές του Ιουλίου «έπνιξαν» το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία – Υποχώρησε 1,2% (γράφημα)

Τελευταίο upd: 17.15

Διευρύνουν τις απώλειές τους oι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το πτωτικό κλίμα διεθνώς κυριαρχεί και οι ανησυχίες που έχει ενεργοποιήσει ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα εντείνονται. Επιβαρυντικός παράγοντας αποτελεί και η προοπτική διατήρησης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και δη, την αμερικανική Fed, όπως φανέρωσε το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της, γεγονός που οι επενδυτές ανησούν ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τις οικονομίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,15% στις 446 μονάδες με σχεδόν όλους του κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση κατά 1,25% στις 15.479 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες κατά 1,17% στις 7.107 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στο -1,24% στις 7.219 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB περιορίζεται σε ποσοστό 1,09% στις 27.575 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες κατά 0,57% στις 9.223 μονάδες. .

Οι κινήσεις των ευρωπαϊκών δεικτών ακολουθούν εκείνες των ασιατικών νωρίτερα που κατέγραψαν απώλειες στη σκιά των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, αλλά και της χρεοκοπίας του κινεζικού γίγαντα ακινήτων Evergrande με την υποβολή αιτήματος πτώχευσης των ΗΠΑ.

Η εταιρεία ζήτησε προστασία βάσει του Κεφαλαίου 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, το οποίο προστατεύει από τους πιστωτές τις μη αμερικανικές εταιρείες που υποβάλλονται σε αναδιάρθρωση.

Η είδηση έφερε ελεύθερη πτώση στις αγορές της Ασίας, με το δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγ να εισέρχεται σε bear market, με ημερήσιες απώλειες ύψους 2,1% και πτώση 21% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Στα ευρωπαϊκά μάκρο ξεχώρισαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και κατά 3,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων κακών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ποσοστό ήταν πολύ κάτω από την πρόβλεψη για μείωση 0,5% μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, και κάτω από τη μηνιαία επέκταση κατά0,6% τον Ιούνιο.

Πλήγμα στις διεθνείς αγορές

Οι παγκόσμιες αγορές βρέθηκαν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων «σκαρφαλώνουν» σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ταυτόχρονα, η ανησυχία για την  οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και τη διευρυνόμενη κρίση στον κλάδο ακινήτων «έκοψε» την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και ενίσχυσε κίνδυνο ντόμινο, σημειώνει το Bloomberg.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων [έχει τη δυνατότητα να επιφέρει πλήγμα στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου παρά την αντοχή που υπέδειξαν κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Τιμ Γκραφ, επικεφαλής  μακροοικονομικής στρατηγικής για την ΕΜΕΑ στην State Street Global Markets. «Βρισκόμαστε στην εποχικά ασθενέστερη περίοδο του έτους για τις μετοχές και η μεταβλητότητα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένη».

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα πάτησαν για λίγο «φρένο» στο sell-off της εβδομάδας μα τις αποδόσεις τους  να κινούνται χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ την Πέμπτη πλησίασαν το ανώτατο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 2,63% ενώ η απόδοση του 10ετούς της Βρετανίας μειώθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,68%.

«Οι αγορές πλήττονται από μια τέλεια καταιγίδα εν μέσω της εκτίναξης των επιτοκίων, της επιδείνωσης των οικονομικών της Κίνας και της κακής ρευστότητας του καλοκαιριού], έγραψε σε σημείωμά του ο Εμανουέλ Κο, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό υψηλό για τα ελληνικά Αirbnb τον Ιούλιο: +35% έναντι του 2019 (γραφήματα)

Στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο πλοίο που χρησιμοποίησε τον ουκρανικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα

Η συμβολή των Βρονταδουσίων ναυτικών στην εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version