Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, ενώ σε θετικό πρόσημο γύρισαν οι ασιατικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές, αξιολογώντας τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, έκαναν μια δυναμική επιστροφή στην Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σημείωσε άνοδο 2,84% στα 95,45 δολ/βαρέλι, ενώ το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ ενισχύθηκε κατά 2,85% στα 101,90 δολ/βαρέλι. Χθες Πέμπτη είχε κάνει άλμα πάνω από 8% με την είδηση ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία.
Η τιμή σποτ του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,57% στα 1.913,90 δολ/ουγγιά.
Στα χρηματιστήρια τώρα, οι περισσότεροι δείκτες βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, με τον ιαπωνικό Nikkei να καταγράφει άνοδο 1,95% στις 26.476,50 μονάδες , ενώ ο ευρύτερος Topix κέρδισε 0,74%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi με άνοδο 1,06% στις 2.676,76 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite με άνοδο 0,63% στις 3.451,41 μονάδες ενώ νωρίτερα ο Shenzhen component έκανε άλμα 1,08%.
Στο Χονγκ Κονγκ αντιθέτως ο δείκτης Hang Seng σημειώνει απώλειες 0,68%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 6.997,80 μονάδες.
Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,75%.
Στο μεταξύ, οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν ανελλιπώς τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το Κίεβο για την τελική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί για τους όρους παράδοσης της χώρας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της; Ρωσίας, η οποία θα απομονωθεί από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ ο Λευκός Οίκος έδωσε την άδεια σε περισσότερα στρατεύματα να σταθμεύσουν στη Γερμανία.
Η ΕΕ συμφώνησε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, καλώντας την να αποσυρθεί από την Ουκρανία.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνουν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για ρωσικούς ομίλους, τράπεζες και φυσικά πρόσωπα και την αναστολή των εξαγωγών σε ημιαγωγούς και άλλα ευαίσθητα αγαθά. Κυρώσεις ανακοίνωσε και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Βρετανία απαγόρεψε τις πτήσεις της Aeroflot προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών να προαναγγέλλει αντίποινα.
Διαβάστε ακόμη:
Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα εργοστάσια των ελληνικών εταιρειών στην Ουκρανία
Ενέργεια: «Βόμβα» ενεργειακού κόστους απειλεί την ελληνική βιομηχανία
Qair Energy: Εξέδωσε το πρώτο Πράσινο Ομόλογο ύψους 43,7 εκατ. ευρώ