Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Εξάλλου, τα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτιμάται πως θα ασκήσουν πιέσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο ύψους 0,39% στις 453 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος αλλά με μικρή αύξηση κατά 0,15% στις 15.728 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε μόλις 0,08% στις 7.246 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ανέβηκε κατά 0,68% στις 7.320 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,24% στις 28.233 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.315 μονάδες οριακά αυξημένος κατά 0,02%.

Το αρχικό καλό κλίμα μετριάστηκε κάπως από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα, αν και η συνεχιζόμενη καθοδική πίεση στις οικονομίες ελπίζεται πως θα προβληματίσει την ΕΚΤ και την θα κάνει πιο διστακτική να συνεχίσει την περιοριστική νομισματική πολιτική με νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τον ερχόμενο μήνα.

Για την Ευρωζώνη, ο σύνθετος PMI υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών στις 47 μονάδες, ήτοι σταθερά κάτω από το υφεσιακό επίπεδο των 50 μονάδες, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν μικρή βελτίωση του στις 48,8 μονάδες.

Ειδικά στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα υπέστη καθίζηση στις 44,7 μονάδες, μια σημαντική πτώση σε σχέση με τις 48,5 μονάδες του Ιουλίου και τις 48,3 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για το δείκτη εδώ και πάνω από τρία χρόνια!

«Η οικονομία προφανώς δεν πάει καλά και αυτό ενισχύει τις φωνές όσων υποστηρίζουν μια παύση (στις αυξήσεις των επιτοκίων) το Σεπτέμβριο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ντιρκ Σουμάχερ της Natixis.

Οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την επικείμενη ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, την Παρασκευή, στο οικονομικό συμπόσιο της Fed, στο Τζάκσον Χολ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η πρόεδρος της ΕΚΤ φανεί (επιτέλους) πιο διαλλακτική ή εξακολουθεί να τηρεί «σκληρή» στάση σε σχέση με το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Στο Τζάκσον Χολ θα μιλήσει και ο Τζερόμ Πάουελ, ο πρόεδρος της Fed, καθώς το συμπόσιο συγκεντρώνει παραδοσιακά την… ελίτ των διεθνών κεντρικών τραπεζών.

Στις αγορές των commodities, τα νέα από την συνεχιζόμενη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης εύλογα άσκησαν πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές. Η τιμή του Brent σημείωσε κάμψη ύψους 0,77% στα 83,35 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI χάνει 0,83% στα 78,98 δολάρια.

Στον αντίποδα ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού με άλμα ύψους 1,04% στα 1.946 δολάρια την ουγγιά, αντιδρώντας έτσι και στην πτώση που παρουσιάζουν από χθες οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρωπαϊκό νόμισμα έχασε έδαφος με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να πέφτει έως και στο 1,0805, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο από τις 15 Ιουνίου, υπό τη σκιά των στοιχείων για τον ευρωπαϊκό PMI, ενώ σημαντική αποδυνάμωση κατέγραψε και η στερλίνα πέφτοντας έως και στα 1,2624 δολάρια. Ο δείκτης δολαρίου άγγιξε το υψηλότερο σημείο του από τις 8 Ιουνίου στα 103,95.

Διαβάστε ακόμη 

Μέσα στο δάσος της Δαδιάς οι φλόγες – Μαίνεται η φωτιά σε Εύβοια και Βοιωτία (pics)

Bundesbank: Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό – Κίνδυνος να παραμείνει «κολλημένος» πάνω από το 2%

Έλεγχοι σε παραλίες: Στο αυτόφωρο 18 επιχειρηματίες σε Πάρο και Αντίπαρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ