search icon

Αγορές

Κέρδη «ανακούφισης» στο Χρηματιστήριο – Ράλι έως 4% για τα «oversold» blue chips

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1% και ανέκαμψε στις 817 μονάδες - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος για ακόμη μία συνεδρίαση, παραμένει η επενδυτική ανησυχία

Σε θετικό έδαφος βρέθηκε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των υπερ-πουλημένων (oversold) επιπέδων της αγοράς. Ωστόσο, η χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα «μαρτύρησε» -για ακόμη μία συνεδρίαση- τη διάχυτη αβεβαιότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,06% και διαμορφώθηκε στις 817,55 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (808,98 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 809,11 έως 820,00 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 50,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς τερμάτισε στο +1,61% και τις 542 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε στο +2,6% και το 0,87 ευρώ. Κατά 2,3% αυξήθηκε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο 1,09 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διευρύνθηκε στο +2,1% και τα 3,25 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,89 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,21% και 1.972 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil εκτοξεύθηκε στο +4% και προσέγγισε τα 17 ευρώ, χάρη στις ισχυρές προοπτικές από την είσοδο στον χώρο των ΑΠΕΗ μετοχή της Jumbo, από την πλευρά της, ακολούθησε στο +2,4% και το 13,5 ευρώ. Άνοδο κατά 2% κατέγραψε, επίσης, η μετοχή της Aegeanενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και Mytilineos διευρύνθηκαν κατά περίπου 1,8%. Οι μετοχές των ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τέλος, σημείωσαν κέρδη κατά 1,1% και κατά 1,3% αντίστοιχα. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,23% και 1.264 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχώρισε θετικά στο +1,9% και τα 2,6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Πλαίσιο, ΕΧΑΕ και ΚριΚρι υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 52 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 59,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο 

Γεμάτη «νάρκες» η αγορά 

Είναι σαφές ότι οι ελληνικές μετοχές αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε υπερ-πουλημένα επίπεδα (oversold), γεγονός το οποίο αναμφίβολα προσφέρει ορισμένες «γενναιόδωρες» ευκαιρίες για επιλεκτικές αγορές. Κι αυτό ακριβώς συνέβη την Τετάρτη στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία έσπευσε να ανακτήσει ένα μέρος των «απολεσθέντων εδαφών». 

Ωστόσο, η ανάληψη κάθε περιττού ρίσκου φαίνεται ότι παραμένει «απαγορευμένη», δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων στην παγκόσμια οικονομία. Επίμονα υψηλός πληθωρισμός, διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων και ενεργειακή κρίση συνθέτουν ένα άκρως αρνητικό σπιράλ, το οποίο ενισχύει τα σενάρια περί επερχόμενης ύφεσης.  

Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έσπευσε την Τρίτη να αναθεωρήσει μόλις στο 1,8% την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2023, προβλέποντας παράλληλα συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Ιταλία. Συνολικά στην Ευρωζώνη, μάλιστα, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 0,5% -από 3,1% φέτος.   

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το κόστος δανεισμού των κρατών διαμορφώνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να κυμαίνεται στο 5,002%, της Γερμανίας στο 2,375%, της Γαλλίας στο 2,974%, της Ιταλίας στο 4,833%, του Ηνωμένου Βασιλείου στο 4,636% και των ΗΠΑ στο 3,947%.  

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, οι αγοραστές συνεχίζουν να λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει «τρομάξει» άπαντες, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου και να περιμένουν καρτερικά έως ότου περάσει η καταιγίδα. Κι αυτό εύλογα επηρεάζει ακόμη εντονότερα την Αθήνα, η οποία βλέπει τους συναλλαγματικούς όγκους να «πατώνουν» καθημερινά.    

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει αισθητά κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να βρίσκονται στις 800 μονάδες. Οι πρώτες δε, σημαντικές αντιστάσεις τοποθετούνται στις 850 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, οι σωρευτικές απώλειες αθροίζονται στο -9,4%, ενώ στο τελευταίο 30ήμερο καθορίζονται στο -4,8%.    

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,60% και τις 385 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,00%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,30% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,02%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,2%. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά και των προκλήσεων στα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -1,52% και τα 87,99 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -1,38% και τα 92,97 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο -0,38% και τα 1.679 δολάρια ανά ουγγιά.    

Διαβάστε επίσης

Η προδοσία της Παγκρήτιας, οι 16 νέες Ferrari μέσα στην κρίση, το deal της Προοδευτικής και ο μυστηριώδης δάκτυλος 

Η εταιρεία ακινήτων του Μπάφετ «βλέπει» υψηλή ζήτηση για πολυτελή κατοικία στην Ελλάδα

Tα πάνω κάτω στην αγορά καυσίμων: Γιατί το ντίζελ είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη – Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρώπη

Exit mobile version