search icon

Αγορές

Συνεχίζει το φλερτ με τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες μετοχές μάς οδηγούν στα προ πολέμου επίπεδα (Upd)

O Γενικός Δείκτης φθάνει στη ζώνη των 950 μονάδων, επιστρέφοντας στα προ πολέμου επίπεδα - Σημαντικά κέρδη σε τράπεζες και blue chips - Euroxx προς επενδυτές: Αγοράστε Mytilineos πριν τα κέρδη – ρεκόρ του α’ τριμήνου

(Upd) Μία ανάσα από τα προ-πολέμου επίπεδα των 950 μονάδων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες και blue chips, συντηρώντας το θετικό momentum της τελευταίας περιόδου. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, μεταξύ άλλων, στρέφεται στην αυριανή ανακοίνωση του Standard & Poor’s, ενώ τα σενάρια για τον MSCI εξακολουθούν να καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.  

Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 0,74% και διαμορφώνεται στις 947,69 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (940,69 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 942,74 έως 951,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 80 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να δίνει τον «τόνο» στην ελληνική αγορά, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +2,92% και φθάνει στις 697,24 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υπερβαίνει το όριο των 4 ευρώ (υψηλό πολλών ετών), κερδίζοντας περισσότερο από 3,2% (τζίρος 26 εκατ. ευρώ). Κατά σχεδόν 3,3% αυξάνεται, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank (τζίρος 14 εκατ. ευρώ), ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ακολουθεί στο +2,3% και το 1,48 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, διαπραγματεύεται στο +2,1% και το 1,08 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,14% και 2.311 μονάδες), πέραν των τραπεζών, πολύ καλή είναι η εικόνα στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται στο +2,1% και τα 8,3 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν, ακόμη, οι μετοχές των Viohalco, Quest Συμμετοχών, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί αισθητά κατά 3,2%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των ΕλλάκτωρJumbo – Τέρνα Ενεργειακή. H μετοχή της Mytilineos, η οποία χθες ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια με τζίρο 98 εκατ. ευρώ, σήμερα κινείται σταθεροποιητικά στο -0,2% και τα 17,8 ευρώ. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,26% και 1.559 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει στο +2,7% και το 1,8 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να έπεται στο +2,1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΚριΚρι χάνει περίπου 3%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,6 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Επιστροφή στα προ-πολέμου επίπεδα

Η Λεωφόρος Αθηνών, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα (κλειστή η αγορά την Παρασκευή και τη Δευτέρα), δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum της τελευταίας περιόδου, το οποίο ήδη μετράει επτά θετικά κλεισίματα σε σύνολο οκτώ συνεδριάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται μία ανάσα από τις 950 μονάδες, οι οποίες ισοδυναμούν με τα προ-πολέμου επίπεδα. 

Οι επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, καθώς και η αισθητή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών αποτελούν τα βασικά καύσιμα της ελληνικής αγοράς, η οποία βρίσκει ερείσματα αφενός στα σενάρια για την αναδιάρθρωση του MSCI Greece (στις αρχές Μαΐου οι επίσημες ανακοινώσεις), αφετέρου στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις. 

Την ίδια ώρα, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές, με τους διεθνείς οίκους να επιμένουν στο αναπτυξιακό story, παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τον υψηλό πληθωρισμό. Σ’ αυτό συμβάλλουν και τα θετικά μηνύματα που φθάνουν από τον τουριστικό κλάδο, τα οποία προμηνύουν μια ισχυρή σεζόν με έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019 (18 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, και πάλι δεν πρέπει να λησμονήσουμε τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν την καλή εικόνα της αγοράς. Ανατιμήσεις, ενεργειακό κόστος, αύξηση επιτοκίων και γεωπολιτικά ρίσκα συνθέτουν το παζλ των προκλήσεων. Στο μεταξύ, αύριο ο οίκος Standard & Poor’s θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία, με την τρέχουσα αξιολόγηση να βρίσκεται στο BB με θετικό outlook.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι 950 – 970 μονάδες αποτελούν τις βασικές αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, ενώ οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 930 – 920 μονάδες. Ας σημειωθεί ότι μέσα στις δύο συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας, τα σωρευτικά κέρδη του Γενικού Δείκτη ξεπερνούν το 2%, με την τραπεζική άνοδο να φθάνει το 5,5%.  

Σταθεροποιητικά η Ευρώπη

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,11% και τις 460 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 0,4% και τον γαλλικό CAC 40 0,9%. Από εκεί και πέρα, ο βρετανικός FTSE 100 και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρούν έως -0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η τιμή των αμερικανικών συμβολαίων WTI ενισχύονται στο +1,8% και τα 104,01 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων Brent καταγράφουν άνοδο στο +1,9% και τα 108,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,1% και τα 1.953 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ

ΕΚΕΠ: Τον Μάιο ξανά στο σφυρί το εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο

Space Hellas: Τα οφέλη της «συμπόρευσης» με Epsilon Net και Zetes – Τα μεγάλα έργα και οι προοπτικές

Exit mobile version