search icon

Αγορές

Και πάλι στο «κόκκινο» η Wall Street – Βουτιά 3% για τον Nasdaq, συνεχίζεται η πτώση για τον Dow Jones (upd)

Οι αμερικανικοί δείκτες δέχονται νέο κύμα πιέσεων - Κάτω των 4.000 μονάδων ο S&P 500 - Βουτιά τουλάχιστον 40% για τη μετοχή της Snap - «Xασούρα» άνω των $100 δισ. για τις εταιρείες των social media

(upd 21:55)

Νέες απώλειες εμφανίζουν σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το σερί των πωλήσεων, παρά τη χθεσινή ανοδική αναλαμπή. Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι αναλυτές περιμένουν μεγάλη πτώση στα διαφημιστικά έσοδα, υπό τον φόβο της ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσιάζει κάμψη κατά 115,83 μονάδες ή 0,36% στις 31.720 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί κατά περίπου 64 μονάδες ή 1,56% στις 3.916 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίζεται κατά 351 μονάδες ή 3,05% στις 11.185 μονάδες.

Νωρίτερα, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 425 μονάδες ή 1,33%, με τον S&P 500 να πέφτει στο -2,21% ή κατά 87 μονάδες και τον Nasdaq να ακολουθεί με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, καθώς κατακρημνίστηκε στο -3,52%, χάνοντας 406 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρουσίασε ξαφνική πτώση, καθώς οι επενδυτές -υπό τον φόβο της ύφεσης- στράφηκαν στα ομόλογα στέλνοντας τις τιμές τους υψηλότερα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,73%, έχοντας φτάσει νωρίτερα μέσα στο 2022 στα επίπεδα του 3,21%.

Οι απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ακολουθούν την πτωτική τάση σε Ευρώπη και Ασία, ενόσω οι επενδυτές -μετά το διάλειμμα της Δευτέρας- επανέρχονται σε θέση άμυνας, ρευστοποιώντας τα όποια κέρδη. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν ότι ο πτωτικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.  

Ο S&P 500 βρίσκεται στο -19% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, ενώ ο Dow Jones είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση και κυμαίνεται στο -15% από τις αρχές του 2022. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, έχει ήδη διολισθήσει σε bear market, καθώς οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 20%, φθάνοντας κοντά στο 30%. 

Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης (ή ακόμη και για ύφεση), τα προβλήματα σε logistics και πρώτες ύλες, ο υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο ενεργειακό κόστος και φυσικά, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτελούν το «τέλειο» αρνητικό σκηνικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξεφορτώνονται τα υψηλού κινδύνου assets.   

Βουτιά για τις τεχνολογικές μετοχές

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες εμφανίζουν ευρείες απώλειες, μετά την παραδοχή της Snap ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του β’ τριμήνου. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις «βάζουν» μαχαίρι στις δαπάνες υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Snap βουλιάζει κατά τουλάχιστον 40% στη χειρότερη συνεδρίαση όλων των εποχών. Το πρόβλημα, δε, αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες τεχνολογικές εταιρείες. Η Meta (Facebook) χάνει 8,53% και η Pinterest σχεδόν 23,68%, ενώ Google και Netflix υποχωρούν κατά 5,66% και κατά 4,38%, αντίστοιχα. Αmazon και Αpple, τέλος, διολισθαίνουν κατά 3,99% και 2,71% αντίστοιχα.

Συνολικά, οι σημερινές απώλειες των μεγάλων εταιρειών social media υπολογίζονται σε 104 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης (χρηματιστηριακή αξία). «Περιμένουμε οι διαφημίσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες να επηρεαστούν από την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών» εκτιμά η Morgan Stanley, σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές.  

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 1,4% στο α’ τρίμηνο (σε ετήσιο επίπεδα), χωρίς να αποκλείεται και νέα μείωση το επόμενο τρίμηνο, κάτι που -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα εισαγάγει τις ΗΠΑ και επισήμως σε φάση ύφεσης.

Εξάλλου, απώλειες καταγράφηκαν στην Ευρώπη, με τον γενικό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,14% και τις 431,58 μονάδες και τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 1,8% στις 13.919,75 μονάδες. 

Διαβάστε επίσης:

Aegean: Σύσταση «buy» και τιμή – στόχο 6,30 ευρώ από την Eurobank

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ναυαγεί ο διαγωνισμός πώλησης, αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Volterra πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη 

 

Exit mobile version