search icon

Αγορές

Ισχυρή πτώση χωρίς αντιστάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά άνω του 5% στις τράπεζες (upd)

Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει στη ζώνη των 810 μονάδων - Απώλειες έως 6% στις τράπεζες, σε ιστορικό χαμηλό η Τρ. Πειραιώς - Ανησυχία για τα υψηλότερα επιτόκια

(upd) Διαστάσεις προσλαμβάνει η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κάνουν δυναμική επανεμφάνιση και να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις (κυρίως στις τράπεζες), στον απόηχο της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων της Federal Reserve από το 1994. Την ίδια ώρα, η επίδραση από την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων φαίνεται ότι σταδιακά ξεθυμαίνει, καθώς οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη σαφήνεια από την Κριστίν Λαγκάρντ. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 5.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 2,98% και διαμορφώνεται στις 814,36 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 24 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (838,94 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται -επίσης- σε 24 μονάδες (από 813,70 έως 837,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 69 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς κατρακυλάει στο -5,15% και τις 518,63 μονάδες, εν μέσω του εξόχως αρνητικού περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 5,5% και χάνει το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών). Κατά 5,1% διολισθαίνει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,06 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται κατά 5,2%, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται κατά 4,8% και πορεύεται προς το 0,87 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,28% και 1.961 μονάδες), οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ Jumbo, Viohalco και ΑΔΜΗΕ παρουσιάζουν απώλειες της τάξης του 3%, ενώ άνω του 2% καθορίζεται η κάμψη για τις μετοχές των Lamda, Quest, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Mytilineos. Κατά 1,5% διολισθαίνουν, επίσης, οι μετοχές των Τιτάνα, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά περίπου 1% και χτίζει απόσταση ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 20 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,87% και 1.259 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχωρίζει στο -6,1% και τα 4,90 ευρώ, με τη μετοχή της Profile να έπεται στο -5% και τα 3,18 ευρώ. Απώλειες κατά 4% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Cenergy, ΑΒΑΞ και Intracom. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 11 μετοχές κινούνται ανοδικά, 103 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 58,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Ανησυχία για τις κεντρικές τράπεζες

Η Λεωφόρος Αθηνών αδυνατεί να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να επιστρέφει στη ζώνη των 810 μονάδων, καθώς οι πωλητές έχουν βγει εκ νέου μπροστά και ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό. Το αρνητικό κλίμα, άλλωστε, στις διεθνείς αγορές δεν αφήνει πολλά περιθώρια, επηρεάζοντας δυσμενώς τη «ρηχή» αγορά της Ελλάδας.  

Ταυτόχρονα, η «εικόνα» στις αγορές ομολόγων δεν εμπνέει αισιοδοξία, καθώς οι αποδόσεις τραβούν την… ανηφόρα, παρά την απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τα ομόλογα του Νότου, τα οποία δέχονται διαδοχικές ρευστοποιήσεις, ως απόρροια της ποσοτικής σύσφιγξηςΟμολογουμένως, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να είχε παρέμβει ακόμη πιο δυναμικά, παρουσιάζοντας πιο συγκεκριμένα πράγματα σχετικά με το προωθούμενο εργαλείο -όπως το ονόμασε- με το οποίο επιδιώκεται η απορρόφηση των όποιων μελλοντικών κραδασμών 

Σήμερα, ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας αυξάνεται κατά 11 μονάδες βάσης και επανέρχεται στα επίπεδα του 4,3%, παρότι την Τετάρτη είχε βρεθεί στο 4,2%. Άνω του ψυχολογικού ορίου του 4% ενισχύεται και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου.

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν ακάθεκτες την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Η Federal Reserve αύξησε χθες τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), ενώ σήμερα το πρωί η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναθεώρησε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο (από -0,75% σε -0,25%).  Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Bank of England.

Τον επόμενο μήνα είναι η σειρά της ΕΚΤ να προβεί σε αλλαγή επιτοκίων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται σε 25 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,25%), ενώ από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Ιδίως εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική πορεία. 

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τον ρυθμό της ανάπτυξης, κάτι που σπεύδουν να αποτιμήσουν οι επενδυτές και γι’ αυτό τον λόγο επιλέγουν το «ξεφόρτωμα» των υψηλού ρίσκου assets. Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, και ελλείψει ουσιαστικών εξελίξεων από το εσωτερικό μέτωπο, η «ρηχή» Λεωφόρος Αθηνών εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την τάση των ξένων χρηματιστηρίων, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Επόμενες στηρίξεις, επομένως, είναι οι 820 και οι 800 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 840 και τις 850 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -2,09% και τις 404 μονάδες, με τον γερμανικό DAX μειώνεται κατά 2,79%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 2,31% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 3,06%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση κατά 2,44%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν περισσότερες από 500 μονάδων, στον απόηχο της χθεσινής αύξησης επιτοκίων της Federal Reserve. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές κινούνται ήπια ανοδικά εν μέσω της σφιχτής προσφοράς, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +0,3% και τα 115,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +0,34% και τα 118,90 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,61% και τα 1.830 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις επιτοκίων: Οι δύο όψεις του νομίσματος για τις ελληνικές τράπεζες

Τα (ακόμα πιο φρέσκα) γκάλοπ, οι δέκα επενδυτές για τα 75 ξενοδοχεία, οι insiders που αγοράζουν μετοχές και η μάχη στις τηλε-πλατφόρμες

Όμιλος Quest: Νέο business plan με επενδύσεις 300+ εκατ. ευρώ στην πενταετία

Exit mobile version