ΑΓΟΡΕΣ

Κατήφεια στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των αρνητικών μηνυμάτων από Κίνα και ΗΠΑ

Οι συμπληγάδες της αναιμικής πορείας της κινεζικής οικονομίας και της αυξανόμενης πίεση της αμερικανικής οικονομίας από τα ανοδικά επιτόκια, συμπιέζουν τους ευρωπαϊκούς δείκτες - Νέα κέρδη για τις πετρελαϊκές τιμές, τρίτη εβδομάδα πτώσης για το χρυσό

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο καταιγισμός αρνητικών ειδήσεων έφερε εύλογη νευρικότητα στους επενδυτές. Σημεία κλειδί στάθηκαν οι διογκούμενες ανησυχίες για την πορεία των δύο κυριότερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας, που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης που απειλούν τα επίπεδα ανάπτυξης τους.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,61% sτις 448 μονάδες, έχοντας καταφέρει να περιορίσει τις αρχικές, μεγαλύτερες απώλειες. Πάντως, οι περισσότεροι επιμέρους κλάδου κινήθηκαν πτωτικά με οδηγό τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών και τις εταιρείες του λιανεμπορίου.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,65% στις 15.574 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 περιορίστηκε σε ποσοστό 0,38% στις 7.164 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 7.262 μονάδες μειωμένος κατά 0,65%

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,42% στις 27.761 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε σε ποσοστό 0,11% στις 9.267 μονάδες.

Οι κινήσεις των ευρωπαϊκών δεικτών ακολούθησαν την πτωτική τροχιά των ασιατικών αγορών νωρίτερα που κατέγραψαν απώλειες στη σκιά των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, αλλά και την χρεοκοπία του κινεζικού γίγαντα ακινήτων Evergrande με την υποβολή αιτήματος πτώχευσης των ΗΠΑ.

Η εταιρεία, που θεωρείτο ήδη ευάλωτη, ζήτησε τελικά προστασία βάσει του Κεφαλαίου 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, το οποίο προστατεύει από τους πιστωτές τις μη αμερικανικές εταιρείες που υποβάλλονται σε αναδιάρθρωση.

Η είδηση έφερε ελεύθερη πτώση στις αγορές της Ασίας, με το δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να εισέρχεται σε bear market, με ημερήσιες απώλειες ύψους 2,1% και πτώση 21% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Στα ευρωπαϊκά μάκρο ξεχώρισαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και κατά 3,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων κακών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το ποσοστό ήταν πολύ κάτω από την πρόβλεψη για μείωση 0,5% μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και κάτω από τη μηνιαία επέκταση κατά 0,6% τον Ιούνιο.

Οι αγορές διεθνώς βρέθηκαν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο κυρίως την ανησυχία για την πορεία της κινεζικής και της αμερικανικής οικονομίας.

Η κινεζική οικονομία ήδη παρουσίαζε τάσεις αποδυνάμωσης, έχοντας χάσει τη δυναμική με την οποία ξεκίνησε τη χρονιά. Όμως, ένα πακέτο νέων στοιχείων αναφορικά με τις καταναλωτικές δαπάνες, τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές φούντωσε και πάλι την ανησυχία των επενδυτών για την συνολική πορεία της ανάπτυξης της. Μάλιστα, η εσπευσμένη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που προχώρησε άρον-άρον στη μεγαλύτερη περικοπή των επιτοκίων από το 2020 επιβεβαίωσε και το βαθμό ανησυχίας των ίδιων των αρχών.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, χωρίς νέα δυναμικά μέτρα στήριξης από το Πεκίνο, η οικονομία πιθανότατα θα χάσει το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5% για τη φετινή χρονιά.

Το ήδη στραβό κλίμα… αποτελείωσε το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που έστειλε σήμα για πιθανές νέες αυξήσεις των επιτοκίων «κόβοντας» τη φόρα σε όσους ήλπιζαν σε παύση κατά το επικείμενο συμβούλιο του Σεπτεμβρίου. Είναι δε, εύλογο πως η παράταση και διεύρυνση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα εντείνει την πίεση προς την αμερικανική οικονομία που στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγηθεί σε μια ομαλή προσγείωση και στο χειρότερο σενάριο στα επίπεδα ύφεσης.

«Οι αγορές πλήττονται από μια τέλεια καταιγίδα εν μέσω της εκτίναξης των επιτοκίων, της επιδείνωσης των οικονομικών της Κίνας και της κακής ρευστότητας του καλοκαιριού» ανέφερε, χαρακτηριστικά σε σημερινό σημείωμα του ο Εμανουέλ Κο, στρατηγικός αναλυτής της Barclays. Από το μέτωπο της Κίνας ειδικά υπάρχει σαφής πίεση προς το Πεκίνο για την άμεση ληψη μέτρων στήριξης, κάτι που οι αρχές έχουν αφήσει ήδη να εννοηθεί ότι θα κάνουν, αλλά δίχως για την ώρα να δίνουν περισσότερα ή σαφέστερα στοιχεία.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές κινούνται και σήμερα ελαφρά ανοδικά, με το Brent να κερδίζει 0,27% στα 84,33 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να ενισχύεται 0,39% στα 80,70 δολάρια. Μικρά κέρδη και για το χρυσό στα 1.920 δολάρια την ουγγιά, αν και το πολύτιμο μέταλλο συμπληρώνει την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, λόγω των μηνυμάτων για παράταση της περιοριστικής πολιτικής από τη Fed.

Διαβάστε ακόμη

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Λέιν (ΕΚΤ): Η Ευρωζώνη είναι απίθανο να βιώσει μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση

Έσοδα «μαμούθ» για τις Big-4 των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""