Επανήλθαν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στην αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήρθαν να προστεθούν τα πρώτα αντίποινα της Κίνας στους ευρωπαϊκούς δασμούς στα εισαγόμενα από τη χώρα ηλεκτρικά οχήματα.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,55% στις 516 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες, πάντως, σημείωσαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών και των καταναλωτικών ειδών με πρωταγωνιστές τις εταιρείες ποτών, όπως η Pernod Ricard, η Diageo και ο όμιλος LVMH, που είναι οι μεγάλες χαμένες των τιμωρητικών μέτρων των Κινέζων κατά των εισαγωγών μπράντι.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,20% στις 19.066 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση ύψους 0,72% στις 7.521 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκανε βουτιά σε ποσοστό 1,36% φτάνοντας τις 8.190 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB διολίσθησε σε ποσοστό 0,24% στις 33.733 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.734 μονάδες αυξημένος ελαφρά κατά 0,15%.
Οι επενδυτές στην Ευρώπη ακολούθησαν την επιφυλακτική διάθεση των αγορών της Ασίας και των ΗΠΑ, δεδομένης της συνεχιζόμενης εμπρηστικής ατμόσφαιρας στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα οι επενδυτές διεθνώς απογοητεύτηκαν διότι η αρμόδια κινεζική αρχή που θα «τρέξει» τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, στην παρουσίαση που έκανε σήμερα, ήταν άκρως αόριστη και απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νέου πακέτου.
Έτσι, εν ανομονή και των νέων στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό που θα επηρεάσει τη σεναριολογία για τα επόμενα βήματα της Fed, οι αγορές έχασαν έδαφος.
Μόνο παρήγορο στοιχείο της ημέρας στάθηκε το φρένο στο πολυήμερο ανοδικό ράλι των πετρελαϊκών τιμών, λόγω της ασάφειας για το πακέτο στήριξης της κρίσιμης για τον κλάδο κινεζικής οικονομίας, αλλά και των νεότερων πληροφοριών για την πιθανή απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ισραήλ τελικά θα επιλέξει πιθανότατα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν και τοποθεσίες των μυστικών υπηρεσιών, μένοντας έτσι μακριά από πυρηνικούς και πετρελαϊκούς στόχους. Ανάλογη πληροφορία μετέδωσε και η Jerusalem Post.
Άλλωστε, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποθάρρυνε δημοσίως το Τελ Αβίβ από το να επιλέξει να πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Αποτέλεσμα ήταν η άμεση όσο και δραστική προσγείωση των πετρελαϊκών τιμών σε ποσοστό άνω του 4%!
Συγκεκριμένα η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου έκανε βουτιά σε ποσοστό 4,32% στα 77,43 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI υποχώρησε κατά 4,39% στα 73,75 δολάρια.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα οι δείκτες κέρδισαν περίπου 9%, ποσοστό στο οποίο προστέθηκε περίπου 3% τη Δευτέρα.
Πτωτικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε και ο χρυσός, καθώς τα τελευταία αμερικανικά στοιχεία απομάκρυναν την πιθανότητα μιας ακόμη μέγας περικοπής των επιτοκίων από τη Fed. Στην αμερικανική αγορά η τιμή του χρυσού διολίσθησε κατά 1,28% στα 2.631 δολάρια την ουγγιά, σε σχέση με το υψηλό των 2.685,42 δολαρίων που «άγγιξε» το πολύτιμο μέταλλο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε σταθεροποιητικά, παραμένοντας ουσιαστικά κοντά στα υψηλά επτά εβδομάδων. Ο δείκτης δολαρίου έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 102,56 (+0,02) και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται στο 1,0971 με ανεπαίσθητη κάμψη του ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Κρουαζιέρα: Βαριά τα σύννεφα για την Ανατολική Μεσόγειο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Επίδομα αναδοχής: Διπλασιάζεται για τα παιδιά με αναπηρία στα 750 ευρώ / μήνα
ΗΠΑ: Συντονισμένη αγωγή από 14 πολιτείες κατά του TikTok για εσκεμμένο εθισμό των ανηλίκων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα