«Ξεφούσκωσαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Πέμπτη, καθώς μετά την ιστορική μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι επενδυτές άρχισαν να εστιάζουν στα επόμενα βήματα του συμβουλίου ανησυχώντας για το πότε θα ακολουθήσει η δεύτερη περικοπή.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,22% στις 523 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έχασε 0,51% στις 18.555 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο -0,48% και τις 8.001 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,48% φτάνοντας τις 8.245 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κάμψη κατά 0,50% στις 34.660 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.404 μονάδες μειωμένος κατά 0,34%.

Μετά την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ένας «καταιγισμός» δηλώσεων από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας είχε σαν στόχο να κρατήσει τις προσδοκίες των επενδυτών χαμηλά όσον αφορά τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής.

Κοινός παρονομαστής η εκτίμηση πως η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει κερδηθεί ακόμη και πως το τελευταίο τμήμα του δρόμου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, κάτι που θα υποχρεώσει το συμβούλιο να κινηθεί αργά και πολύ προσεκτικά.

Κοινώς οι ελπίδες για μια δεύτερη συνεχόμενη μείωση, στη συνεδρίαση του Ιουλίου, εμφανίζεται με τα τωρινά δεδομένα μάλλον απίθανη και αυτό αμέσως-αμέσως μετριάζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις οικονομίες η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Την ίδια ώρα τα απογοητευτικά στοιχεία από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που έδειξαν ισχυρό άλμα στις προσλήψεις κατά 272.000 το Μάιο, σε σχέση με τις 165.000 τον Απρίλιο και τις 190.000 που περίμεναν οι αναλυτές, απομάκρυναν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed γρήγορα. Γεγονός που θα κάνει και την ΕΚΤ πιο προσεκτική, καθώς θα αυξάνεται – τους επόμενους μήνες – η απόσταση που χωρίζει τις πολιτικές τους.

Στην αγορά των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις, αν και οι δείκτες συμπληρώνουν την τρίτη εβδομάδα τους με απώλειες.

Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 0,21% στα 79,66 δολάρια και το αμερικανικό WTI έχασε 0,12% στα 75,46 δολάρια το βαρέλι, με τις απώλειες τους για την εβδομάδα να κυμαίνονται στο 2%.

Πολύ μεγάλη πτώση, ωστόσο, κατέγραψε ο χρυσός που υποχώρησε κατά 2,82% στα 2.323 δολάρια την ουγγιά, καθώς τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας επηρέασαν τις προσδοκίες για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα επιδόθηκε σε μίνι ράλι με τον δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,73% στο 104,86 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0805 με το ευρώ να ανεβαίνει 0,76%. Πάντως, παρά τα κέρδη αυτά ο απολογισμός για την εβδομάδα παραμένει αρνητικός για το δολάριο, με κάμψη της τάξεως του 0,2%, που συνιστά τη χειρότερη πενθήμερη επίδοση από τα τέλη Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Axia Research: «Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για τις ελληνικές τράπεζες» (γραφήματα)

RIP: Φωτοβολταϊκά σε νεκροταφεία

EΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ