Διόρθωσαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αδύναμα στοιχεία από το μέτωπο του ΑΕΠ φούντωσαν και πάλι την απειλή μιας ύφεσης.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,27% στις 468 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πάντως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου λιανικής πέφτοντας κατά 1,1%.
Αντιστοίχως κατήφεια επικράτησε στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DAX να χάνει 0,16% στις 16.628 μονάδες, μετά από ένα σερί δύο ημερών με ιστορικό ρεκόρ, τον γαλλικό CAC 40 να συρρικνώνεται κατά 0,10% στις 7.428 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να διολισθαίνει ελαφρά στο -0,02% και τις 7.513 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB περιορίστηκε σε ποσοστό 0,67% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 30.121 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.146 μονάδες μειωμένος κατά 1,09%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, αν και σε επίπεδο ΕΕ παρέμεινε σταθερό. Σε ετήσια δε, βάση οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν μηδενικοί τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ σε αντίθεση με την ελαφρά ανάπτυξη ύψους 0,1% που περίμεναν οι αναλυτές.
Ειδικά στη Γερμανία, την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, το ΑΕΠ ήταν αρνητικό κατά 0,1%, έναντι της ανάπτυξης κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.
Η χειρότερη από την αναμενόμενη επίδοση σε συνδυασμό με την ήδη αναιμική ανάπτυξη κατά 0,1% το β’ τρίμηνο που παρουσίασε η Ευρωζώνη αναπόφευκτα επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια ύφεσης της οικονομίας της περιοχής. Άλλωστε, οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερες.
Η Eurostat δημοσίευσε και τα νεότερα στοιχεία από τα επίπεδα απασχόλησης, με το δείκτη να επιβραδύνεται κατά 0,2% τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το 0,1% του δευτέρου τριμήνου.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν πηγαίνει πουθενά» περιορίστηκε να σχολιάσει ο Κλάους Βίστεσεν της Pantheon Macroeconomics, προσθέτοντας μάλιστα ότι αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση σε ποσοστό 0,1% το τέταρτο τρίμηνο που θα βάλει την οικονομία στο φάσμα της τεχνικής ύφεσης.
Αν και η εξέλιξη αυτή θα πιέσει σαφώς το συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη διαμόρφωση των επόμενων βημάτων του, τα απογοητευτικά στοιχεία αναπόφευκτα είχαν αντίκτυπο στο κλίμα που διαμορφώθηκε σήμερα στις αγορές.
Την ίδια ώρα στις αγορές των commodities, οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν κερδίζοντας λίγο έδαφος μετά το χθεσινό selloff που τις προσγείωσε σε χαμηλό έξι μηνών. Έτσι, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,11% στα 74,38 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,29% στα 69,57 δολάρια, παραμένοντας ωστόσο και σήμερα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων.
Πάντως, συνολικά από την περασμένη εβδομάδα και την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας των μελών του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής την ερχόμενη χρονιά, οι τιμές έχουν πέσει κατά περίπου 10%, κινούμενες σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχε σκοπό το καρτέλ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρίγκιπας-διάδοχος των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την εικόνα της πετρελαϊκής αγοράς.
Στον αντίποδα, ο χρυσός διόρθωσε σήμερα ελαφρά σε ποσοστό 0,13% πέφτοντας στα 2.045 δολάρια την ουγγιά, παραμένοντας ωστόσο σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων.
Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος εν αναμονή της σημαντικής έκθεσης για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή με το δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,45% στο 103,69 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0789.
Διαβάστε ακόμη
Ελλάδα-Τουρκία υπέγραψαν διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας (pics + vid)
Fitch Ratings: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (γραφήματα)
Ποιοι ευνοούνται με τις εξαιρέσεις από την τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών – Οι 10 αλλαγές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ