Με μικρές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απογοητευμένοι με τα νεότερα στοιχεία από τις οικονομίες της Γερμανίας και της Βρετανίας. Επιπλέον ο διορισμός του Φρανσουά Μπαϊρου στην πρωθυπουργία της Γαλλίας, αντί να βελτιώσει, επιδείνωσε το κλίμα.
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,53% στις 516 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να χάνουν έδαφος.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη ύψους 0,10% στις 20.405 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,15% στις 7.409 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 0,14% και τις 8.300 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος στο +0,09% και τις 34.888 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.752 μονάδες μειωμένος κατά 0,11%.
Το κλίμα επηρεάστηκε από την αρνητική έκθεση που εξέδωσε η Bundesbank προειδοποιώντας για συνεχιζόμενη στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας υποστήριξε πως η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος και το 2025 θα καταφέρει μεν να περάσει σε θετικό έδαφος, αλλά με αναιμική ανάπτυξη ύψους 0,2%. Για το 2026 και 2027 «βλέπει» ανεπαίσθητη βελτίωση του ΑΕΠ στο 0,8% και 0,9% αντιστοίχως.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το θολό πολιτικό τοπίο που δημιουργούν οι επικείμενες πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, αλλά και η μεγαλύτερη οικονομική πίεση που θα ασκήσουν τα προστατευτικά μέτρα Τραμπ, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τις προοπτικές που παρουσιάζει η ατμομηχανή της Ευρωζώνης. Και αυτό παρά την ώθηση που θα δώσει στις οικονομίες της Ευρωζώνης συνολικά η συνεχιζόμενη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Θυμίζουμε πως την Πέμπτη η ΕΚΤ προχώρησε στην τέταρτη για φέτος μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση τους στο 3%.
Παράλληλα, και τα μαντάτα από τη Βρετανία δεν ήταν καλά, καθώς η οικονομία διολίσθησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με την πρόβλεψη των αναλυτών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,1%.
Όσον αφορά τη Γαλλία, η επιλογή του Φρανσουά Μπαϊρού δεν φαίνεται να… ενθουσίασε την αγορά. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση του Μακρόν ο CAC 40 διεύρυνε τις απώλειες του.
Σημειωτέον δε, πως και από την Ισπανία οι εξελίξεις μπορεί να είναι δυσμενείς, καθώς η μάχη που ξεκινά στη Βουλή για την επικύρωση του νέου προϋπολογισμού δεν φαντάζει καθόλου εύκολη για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.
Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές έκαναν άλμα άνω του 1%, καθώς η δρομολόγηση επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν εκτιμάται πως θα πιέσουν τα επίπεδα προσφοράς. Έτσι, αμφότεροι οι δείκτες οδεύουν προς άνοδο άνω του 3% για την εβδομάδα, που είναι και το πρώτο κερδοφόρο πενθήμερο μετά από τρεις καθοδικές εβδομάδες.
Η τιμή του Brent συμβολαίων Φεβρουαρίου ανέβηκε 1,36% στα 74,44 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 1,66% στα 71,18 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα σημαντική πίεση δέχτηκε ο χρυσός χάνοντας 1,10% στα 2.679 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά, αν και σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο απολογισμός του παρέμεινε θετικός. Συγκεκριμένα, τα εβδομαδιαία κέρδη του ξεπερνούν το 1%, κυρίως χάρη στο υψηλό πέντε εβδομάδων που κατέγραψε την Πέμπτη.
Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σταθεροποιητικά, όμως συμπληρώνει την καλύτερη εβδομάδα του εδώ και ένα μήνα δεδομένων των εκτιμήσεων πως η Fed θα ακολουθήσει πιο προσεκτικό και αργό ρυθμό χαλάρωσης από τη νέα χρονιά. Ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε ανεπαίσθητα κατά 0,04% στο 107,01 και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,0494 με το ευρώ να κερδίζει περίπου 0,25%.
Διαβάστε ακόμη
Ράδιο Κορασίδης: Άλλαξε χέρια το κτιριακό συγκρότημα στον Πειραιά (pics)
Προβλήματα στη λιανική απ’ τις αρρυθμίες της ΓΓΠΣ
Η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση του «ΗΡΑΚΛΗ» έως τις 30 Ιουνίου 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα