search icon

Αγορές

Κάθε χρόνο οι Κινέζοι φυγαδεύουν στο εξωτερικό… το Ελληνικό Χρέος

Στα 131 δισ. δολάρια εκτιμάται η συγκαλυμμένη εκροή κεφαλαίων από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του έτους από το IIF

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε η φυγάδευση κεφαλαίων από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μη καταγεγραμμένες συναλλαγές προκειμένου να αποφύγουν τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον, τα «καθαρά λάθη και παραλείψεις» που εμφανίζονται στο ισοζύγιο πληρωμών της Κίνας, και θεωρούνται ευρέως ως δείκτης συγκαλυμμένης φυγής κεφαλαίων, σημείωσαν άνοδο στο ιστορικό υψηλό των 131 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε την ίδια περίοδο των ετών 2015 και το 2016, όταν σημειώθηκε κλιμάκωση στις εκροές, ανέφερε το Ινστιτούτο.

“Οι εκροές κεφαλαίων συνεχίστηκαν μέσω μη καταγεγραμμένων συναλλαγών”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας για την Κίνα, Gene Ma, σε σημείωμα του στις 10 Οκτωβρίου. Ενώ οι καταγεγραμμένες εκροές κεφαλαιίων ανήλθαν στα 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν οι μικρότερες εδώ και 10 χρόνια, «η πραγματική έκταση των εκροών κεφαλαίων φαίνεται σοβαρά υποεκτιμημένη», αναφέρει ο Ma.

Τα καθαρά σφάλματα και παραλείψεις είναι μια κατηγορία που υπάρχει στη λογιστική του ισοζυγίου πληρωμών για να αντιπροσωπεύει ροές που δεν μπορούν να εξηγηθούν με άλλον τρόπο. Επίσης διαφορές σε τουριστικά στοιχεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν πρακτικές όπως οι αγορές ακινήτων ή οι αγορές συμβολαίων ασφάλισης ζωής στο εξωτερικό που χρησιμοποιούν αρκετοί για να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ένα ξεχωριστό εργαλείο του Bloomberg εκτιμά ότι η εκροή κεφαλαίων ανήλθε στα 226 δισ. δολάρια κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση περίπου 19% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2018.

Ενώ οι ανησυχίες για την ανάπτυξη θα επηρεάσουν τις προοπτικές της Κίνας το προσεχές έτος, ο Ma αναμένει σχετικά ισορροπημένες καθαρές ροές το 2020. Η ένταξη της Κίνας στους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες και η σταδιακή ένταξή της σε παγκόσμιους δείκτες ομολόγων από τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσουν να διευκολύνουν σημαντικές εισροές χαρτοφυλακίου, ενώ υπάρχει η δέσμευση για το άνοιγμα της Κινεζικής χρηματοπιστωτικής αγοράς, ανέφερε.

Exit mobile version