search icon

Αγορές

Κατά 50% έχουν πέσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας από τις αρχές της χρονιάς

Τα νέα στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έδειξαν πτώση των εσόδων κατά περίπου 36% σε ετήσια βάση το Μάιο - Προς νέα εκτίναξη του ελλείμματος του προϋπολογισμού - Αποδίδουν καρπούς οι κυρώσεις, επισημαίνει η Δύση

Νέα «βουτιά» κατέγραψαν τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας, καθώς τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Δύση προκειμένου ακριβώς να περικόψει τα κέρδη του Κρεμλίνου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ήτοι το εμπάργκο της ΕΕ και το πλαφόν στις τιμές, αποδίδουν καρπούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τα ενεργειακά έσοδα που αποτελούν τη ζωτικότερη πηγή για τα κρατικά ταμεία, μειώθηκαν κατά περίπου 36% σε ετήσια βάση το Μάιο και κατά 12% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Έτσι, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον προϋπολογισμό διαμορφώθηκαν μόλις στα 570,7 δισ. ρούβλια (7 δισ. δολάρια) τον περασμένο μήνα, από τα 886 δισ. το Μάιο και τα 647 δισ. τον Απρίλιο. Οι αρχές περίμεναν μεν πτώση, αλλά μικρότερη πτώση γύρω στα 593 δισ. ρούβλια.

Ειδικά τα κέρδη από τη φορολόγηση του ενεργειακού κλάδου παρουσίασαν θεαματική καθίζηση μόλις στα 5,4 δισ. ρούβλια το Μάιο από τα 185,4 δισ. τον Απρίλιο, λόγω και της τροποποίησης στα επίπεδα πληρωμών που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς τα ρωσικά έσοδα από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 50%(!), μόλις στα 3,38 τρισ. ρούβλια (ήτοι 37,3 δισ. δολάρια).

«Η ροή ρευστότητας στη Ρωσία εξαντλείται και οι εκροές κεφαλαίων αυξάνονται. Όλα αυτά είναι άμεσες επιπτώσεις των κυρώσεων» επεσήμανε, σχολιάζοντας στους FT τα στοιχεία, η Αλεξάντρα Προκοπένκο του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, εξάλλου, πως οι συνέπειες της πτώσης αυτής θα συνεχίσουν να αποτυπώνονται στο ρωσικό προϋπολογισμό, διευρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα που έχει ήδη παρουσιαστεί.

Ήδη για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, το ρωσικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο ποσό ρεκόρ των 3,4 τρισ. ρουβλίων (42 δισ. δολάρια), καθώς τα έσοδα υποχώρησαν ενώ οι δαπάνες λόγω του πολέμου συνέχισαν να αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Σε υψηλό 25 ετών η απόδοση των 2ετών βρετανικών ομολόγων (διάγραμμα)

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Ερχονται ανακατατάξεις στην αγορά – Αναγκαίος ο αποπληθωρισμός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Exit mobile version