search icon

Αγορές

Καρέ… ανόδου για το Χρηματιστήριο – Μίνι rebound τον Ιούλιο, ψαλιδίστηκε η «χασούρα» του 2022

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε άνω των 850 μονάδων, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουνίου - Κέρδη 4,5% για τις τράπεζες στην εβδομάδα - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος εν όψει Αυγούστου

Καρέ ανόδου συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τα ηνία της αγοράς, χάρη στα αισιόδοξα εταιρικά μεγέθη και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα ήταν ο Ιούλιος να κλείσει με σωρευτική αύξηση της τάξης του 3%, περιορίζοντας περίπου στο 5% τη «χασούρα» του 2022.  

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,37% και διαμορφώθηκε στις 851,05 μονάδες (υψηλό από 10/6), κερδίζοντας 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (839,52 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 843,37 έως 851,24 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 51,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος διατήρησε το θετικό momentum, καθώς ενισχύθηκε στο +1,39% και τις 521 μονάδες, εμφανίζοντας συνολική μεταβολή +4,6% στην εβδομάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αυξήθηκε στο +2,2% και το 0,88 ευρώ. Άνοδο κατά 1,6% σημείωσε και η μετοχή της Eurobank, εν όψει της δημοσίευσης των μεγεθών του β’ τριμήνουενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +1,4% και το 0,86 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ανακοινώνει επίσης αποτελέσματα), τέλος, τερμάτισε στο +0,8% και τα 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,36% και 2.050 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή παρουσίασε αύξηση κατά 3% και καθορίστηκε στα 17,5 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων για την πώληση του ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,4%). Αισθητή βελτίωση κατά 3,4% κατέγραψε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ στο +3% έκλεισε η μετοχή της Motor Oil. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Lamda Development ενισχύθηκε κατά 2,2%, με τη μετοχή της δεικτοβαρούς CocaCola να έπεται στο +1,9%. Η μετοχή της Jumbo, ταυτόχρονα, «έπιασε» το +2%, ενώ κέρδη πέριξ του 1% – 1,5% εμφάνισαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Viohalco, Sarantis, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 0,8% και μειώθηκε στα 13,5 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, τέλος, τερμάτισε στο -1,5% και το 1,59 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην πτωτική πορεία μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς της Reggeborgh.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,19% και 1.363 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχώρισε στο +2,8% και τα 1,82 ευρώ, ενώ η μετοχή της Fourlis διολίσθησε στο -2% και τα 3 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο

Κέρδη 2,5% στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε συνέχεια στην ανοδική κίνηση, βρίσκοντας ερείσματα αφενός στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αφετέρου στο βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης μετράει εννέα θετικά κλεισίματα, με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να ολοκληρώνεται με κέρδη της τάξης του 3%. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η άνοδος καθορίστηκε κοντά στο 2,5% 

Ωστόσο, το ανοδικό momentum εξακολουθεί να συνοδεύεται από εξαιρετικά περιορισμένο τζίρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ημερησίως -δείγμα των βαθύτερων ανησυχιών των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να αποστρέφονται τον κίνδυνο και τις υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις. 

Σήμερα, πάντως, η Eurostat ανακοίνωσε την πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 11,5%. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αντίθετα, ο δείκτης τιμών κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ, κάτι που αναμένεται να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε νέα αύξηση επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο (ήδη βρίσκονται στο 0,5%). 

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό αποδεικνύονται άκρως ανθεκτικά, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα και συμβάλλοντας στην εν μέρει ανάκαμψη των διεθνών μετοχών. Σ’ αυτό συνεισφέρει και η δήλωση του Τζερόμ Πάουελ της Federal Reserve για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, λόγω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης. 

Ας σημειωθεί ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο (-0,9% στο β’ τρίμηνο), κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση τεχνικής ύφεσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παγκόσμιο ΑΕΠ και το ευρύτερο κλίμα στις αγορές. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να «συντηρήσει» την προσπάθεια ανάκαμψης (με βασικό όχημα τα εταιρικά μεγέθη), έχοντας ως πρώτο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 867 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200). Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν οι αγοραστές θα καταφέρουν βρουν τα κατάλληλα «καύσιμα», ιδίως ενόσω μπαίνουμε στον «αδιάφορο» Αύγουστο. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +1,22% και τις 438 μονάδες, αποχαιρετώντας τον Ιούλιο με σωρευτική άνοδο 6%. O γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,46%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,88% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,99%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 καταγράφει αύξηση κατά 0,7%, ενόσω ετοιμάζεται για τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία εξαιτίας της διατήρησης της σφιχτής προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +3,33% και τα 99,64 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +2,67% και τα 110,00 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται κατά 0,23% και ανέρχεται στα 1.763 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης:  

Ο άσχετος της ψηφιακής παρέας, ο λύκος Σωκράτης, το σφυρί του Λούβαρη και δυο νέα deals  

O θρυλικός επενδυτής στη Silicon Valley που τα έβαλε με τη Wall Street και κέρδισε  

Αγγελική Φράγκου: Κυρίαρχη στη Ναυτιλία – Δημιούργησε εταιρεία-κολοσσό με 188 πλοία 

Exit mobile version