Στα σημαντικά οφέλη αλλά και τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρεται έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για το λόγο αυτό ζητά από τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε εγρήγορση και να προετοιμαστούν για να μπορούν αντιμετωπίσουν απρόοπτες αναταράξεις ώστε να προστατέψουν τις οικονομίες τους.
«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη εμπεριέχει τεράστιες προοπτικές για την ώθηση του ρυθμού ανάπτυξης της παραγωγικότητας και να ενισχύσει την ταχύτητα των παραδόσεων των υπηρεσιών, ωστόσο εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις μαζικές διαταράξεις στην απασχόληση και την αύξηση της ανισότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η επέλαση της ΑΙ στην αγορά εργασίας.
The artificial intelligence transition demands stronger social safety nets, more investment in education, and tax policies to better support human workers. See our new blog on fiscal policy in the age of AI: https://t.co/KTkQz7VCws pic.twitter.com/72ArzTBulc
— IMF (@IMFNews) June 17, 2024
Αν και πολλές από τις επιχειρήσεις διεθνώς δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη εργαλεία ΑΙ, το έντονο ενδιαφέρον για τον κλάδο και η ροή των επενδύσεων, που αντανακλάται και στο ράλι των μετοχών των εταιρειών του κλάδου, επιβεβαιώνει την υψηλή διείσδυση που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια.
Πραγματικά, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν εγκαίρως για τη νέα πραγματικότητα αναλαμβάνοντας από τώρα δράση για την θωράκιση των αγορών εργασίας και των οικονομιών τους. Επισημαίνει δε, πως σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες εξελίξεις στο παρελθόν, η επέλαση του ΑΙ θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας ακόμη και σε εργαζόμενους υψηλής μόρφωσης και εξειδίκευσης.
Το τελευταίο ειδικά είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο που θα οδηγήσει και σε διαφοροποιήσεις στον αντίκτυπο του ρεύματος του ΑΙ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Κατά τους αναλυτές του ΔΝΤ, οι εργάτες στις αναδυόμενες αγορές είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στην ανάπτυξη του ΑΙ, όμως είναι και λιγότερο προστατευμένοι από τις όποιες συνέπειες λόγω των κοινωνικών και ασφαλιστικών πλαισίων στις χώρες αυτές.
Όμως, και στις αναπτυσσόμενες χώρες η επέλαση του ΑΙ θα έχει διαφορετικό αντίκτυπο σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα τεχνολογικής εξέλιξης και αυτοματοποίησης. Κοινώς η υιοθέτηση των ρομποτικών συστημάτων είχε θίξει κυρίως τις θέσεις εργασίας των απλών εργατών και των εργαζομένων με χαμηλή εξειδίκευση και εκπαίδευση (blue-collars), ενώ αντιθέτως η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκει περισσότερο ευάλωτους τους εργαζόμενους υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (white collars).
Έτσι, λοιπόν, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως σε όλες τις χώρες απαιτούνται νέες πολιτικές στην παιδεία και στην εκπαίδευση των εργαζομένων, ώστε να προετοιμαστούν πιο γρήγορα για τη νέα πραγματικότητα και το ταχύτατα μεταβαλλόμενο στο μέλλον περιβάλλον στην αγορά εργασίας.
Επίσης προτείνει τη δρομολόγηση πιο γενναιόδωρης ασφάλισης των ανέργων, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και να μπορούν να βρουν έτερες θέσεις εργασίας που θα συμπίπτουν με τις ικανότητες τους.
Πάντως, η έκθεση δοκιμάζει να απαντήσει και σε ένα εύλογο ερώτημα που έχει να κάνει με τη φορολογική πολιτική και το ενδεχόμενο επιβολής ειδικών φόρων στο ΑΙ. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει μπει στο τραπέζι από αρκετές χώρες, ως πρόταση για την άντληση περισσότερων κρατικών εσόδων, τα οποία με τη σειρά τους θα διοχετευτούν για την ισορρόπηση των αρνητικών συνεπειών της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.
Η απάντηση του ΔΝΤ είναι σαφώς αρνητική. «Δεν προτείνουμε την φορολόγηση της τεχνητής νοημοσύνης. Το Chatbot ΑΙ δεν θα είναι αυτό που θα κληθεί να πληρώσει το φόρο, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν.
Αντιθέτως, ένας συγκεκριμένος φόρος στο ΑΙ μπορεί να μειώσει την ταχύτητα των επενδύσεων και της καινοτομίας, περιορίζοντας και τα κέρδη για την παραγωγικότητα. Θα είναι κάτι που πρακτικά θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά καλό» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης για το θέμα.
Τι αντιπροτείνει, λοιπόν, το Ταμείο; Ως εναλλακτική πρόταση, η έκθεση προτείνει την αύξηση των φόρων στα κεφαλαιουχικά κέρδη και στους φόρους εισοδήματος των επιχειρήσεων για την άντληση κονδυλίων που θα διοχετευτούν για την αντιστάθμιση της άνισης κατανομής πλούτου και την χρηματοδότηση της παιδείας και εκπαίδευσης.
Θυμίζουμε πως σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιανουάριο το Ταμείο, είχε υποστηρίξει πως η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα θίξει περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, αντικαθιστώντας ή και συμπληρώνοντας εκατομμύρια εργαζομένους.
Διαβάστε ακόμη
Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών
Κρατικός Προϋπολογισμός: Υπερπλεόνασμα 2,35 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ