Κέρδη άνω του 1 δολαρίου καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την κατάρρευση των προηγούμενων ημερών, με… αμερικανικά καύσιμα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να παρέμβει στον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας εν σε «κατάλληλο χρόνο».
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 60% από τις αρχές του 2020, καθώς οι αγορές ήρθαν ταυτόχρονα αντιμέτωπες με τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τις καραντίνες ολόκληρων χωρών, την κατάρρευση της ταξιδιωτικής κίνησης, αλλά και τον κίνδυνο της παγκόσμιας ύφεσης που είναι πιο ορατός από ποτέ.
Πέραν των δηλώσεων Τραμπ, οι τιμές βρίσκουν στήριξη και στα σχέδια των ΗΠΑ να αγοράσουν πετρέλαιο ως έκτακτο απόθεμα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας που παράγει και το περισσότερο πετρέλαιο στις ΗΠΑ, σκέφτονται το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγωγή.
«Αν εφαρμοστούν τέτοιες πρακτικές, θα μειωθεί η παγκόσμια και η εγχώρια προμήθεια πετρελαίου και βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει στήριξη των τιμών», αναφέρει σε σημείωμά της η Goldman Sachs.
«Αν και αυτή η στήριξη θα αποδειχθεί επαρκής για το β’ εξάμηνο του 2020, οι μειώσεις στον εφοδιασμό θα αποδειχθούν πολύ λίγες στην αντιστάθμιση του πλήγματος στη ζήτηση κατά 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός», αναφέρει η GS.
To συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο κατά 1,44 δολ. ή 5,71% στα 26,66 δολ./βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου ενισχύεται κατά 1,01 δολ. στα 26,92 δολ/βαρέλι.
Το συμβόλαιο του μπρεντ παράδοσης Μαΐου ενισχύεται κατά 1,14 δολ. ή 4% στα 29,61 δολ/βαρέλι, ενώ χθες Πέμπτη σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Και τα δύο συμβόλαια έχουν σημειώσει απώλειες 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία – γεγονός που οδήγησε τη Σαουδική Αραβία στην απόφαση να αυξήσει την προσφορά πλημμυρίζοντας με πετρέλαιο την αγορά.
Σημειώνεται ότι αναλυτές δεν αποκλείουν πτώση του πετρελαίου ακόμα και στα 10 δολάρια/βαρέλι(!) αν η αμερικανική παρέμβαση δεν έρθει σύντομα ή δεν καρποφορήσει…