Συνεχίζεται το ράλι στις διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, με την τιμή του καφέ να αποσπά σήμερα τα… πρωτεία με ένα ακόμη ρεκόρ.
Οι προθεσμιακές τιμές του robusta στην αγορά του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 3,8% φτάνοντας τα 3.800 δολάρια τον τόνο.
Μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, η τιμή του καφέ έχει ενισχυθεί άνω του 68%, με τους κόκκους του να θυμίζουν… χρυσάφι.
Βέβαια, δεν είναι το μοναδικό αγροτικό προϊόν που έχει εκτοξευτεί σε «τρελά» επίπεδα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά σε ένα διάστημα που ήδη το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά.
Το κακάο έχει ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια τον τόνο, με την τιμή του να έχει υπερδιπλασιαστεί μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες, ενώ και η τιμή του ελαιολάδου έχει καταγράψει πολλαπλά υψηλά.
Αιτία είναι ο συνδυασμός της ισχυρής ζήτησης με τη μειωμένη προσφορά λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν στις χώρες παραγωγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα την τελευταία χρονιά.
Στην περίπτωση του καφέ, το πλήγμα που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες λόγω του φαινομένου El Nino στην παραγωγή της Βραζιλίας (υπερβολικές βροχοπτώσεις) και του Βιετνάμ (παρατεταμένη ξηρασία) ώθησαν τις τιμές των τελευταίων συμβολαίων του robusta αλλά και του arabica κατά περίπου 30%.
Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως οι βροχοπτώσεις στην αγροτική περιοχή Minas Gerais, όπου παράγεται περίπου το 30% του καφέ της χώρας, διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ποσοστό 335%(!) άνω του ιστορικού μέσου όρου.
Αντιστοίχως, το υπουργείο Γεωργίας του Βιετνάμ, την Τρίτη ανακοίνωσε πως η παραγωγή καφέ για την περίοδο 2023/2024 θα είναι μειωμένη κατά περίπου 20%, σηματοδοτώντας έτσι τη χαμηλότερη ετήσια παραγωγή εδώ και τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με την Marex Group Plc, το φετινό έλλειμμα σε κόκκους robusta θα φτάσει τα 2,7 εκατ. σάκους.
Αντιστοίχως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Δυτική Αφρική, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γκάνα και το Καμερούν δημιούργησαν ελλείψεις στην αγορά του κακάο και μάλιστα για τρίτο συνεχόμενο χρόνο, τροφοδοτώντας το συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές.
Διαβάστε ακόμη:
Εurostat: Υποχώρησε στο 2,4% πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο – Αυξήθηκε στο 3,4% στην Ελλάδα
HSBC: Τι εκτιμά για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος και το 2025 (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ