Tον «ασκό του Αιόλου» φοβούνται οι ευρωπαϊκές αγορές ότι ανοίγει η ιταλική κυβέρνηση με την ξαφνική της απόφαση να φορολογήσει τα υπερβάλλοντα καθαρά έσοδα από τόκους των ιταλικών τραπεζών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι απίθανο να μιμηθούν την ιταλική πρακτική, όπως συνέβη και με τις εταιρείες ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
«Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε χθες μια αιφνιδιαστική εισφορά 40% επί της υπερβάλλουσας καθαρής κερδοφορίας εισοδήματος από τόκους για τις τράπεζες φέτος, που πλέον περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό», επισημαίνει η JP Morgan.
Ο στόχος είναι να αυξηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ τα έσοδα για τη χρηματοδότηση των φορολογικών μειώσεων και τη στήριξη των ενυπόθηκων δανείων. Με βάση τις εκτιμήσεις της JPMorgan οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις και υπολογισμοί της, η επιβάρυνση θα αυξηθεί πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετους φόρους με αντίκτυπο στα κέρδη της τάξης του 30% περίπου για την ιταλική τράπεζα Intesa Sao Paolo και τη Banco BPM και 12% περίπου για την UniCredit, η οποία επηρεάζεται λιγότερο, καθώς μόνο το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων είναι στην Ιταλία.
«Κατά την άποψή μας, η εισφορά είναι πιθανό να αναπροσαρμοστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, αλλά ο αντίκτυπος στα κέρδη θα μπορούσε να παραμείνει σημαντικός. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση στόχευσε επίσης σε αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον κέρδη για τις εταιρείες ενέργειας το 2022, και ο πραγματικός αντίκτυπος ήταν ελάχιστος. Ενώ αυτό είναι ένα σαφές αρνητικό στοιχείο για τις ιταλικές τράπεζες, σημειώνουμε ότι οι δείκτες κεφαλαίου είναι αρκετά υψηλοί για να στηρίξουν τη διανομή κεφαλαίου, ακόμη και με χαμηλότερα κέρδη, και παραμένουμε αγοραστές για τις ISP και UCG με συνολική απόδοση av. 14-15% ετησίως για τα έτη 2023-2025», εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan.
Πως θα εφαρμοστεί η εισφορά στην Ιταλία
Η εισφορά υπολογίζεται επί του πλεονάζοντος καθαρού εσόδου από τόκους (NII) μεταξύ:
α) των ετών 2023 και 2021 και η υπέρβαση ορίζεται ως υπέρβαση της κανονικής ανάπτυξης 6%, και β) 2022 και 2021 και η υπέρβαση ορίζεται ως υπέρβαση της αύξησης 3%, και η εισφορά θα είναι 40%, μη εκπιπτόμενη από το φόρο.
Δεν είναι σαφές εάν η εισφορά 40% θα ισχύει και για τα δύο στοιχεία-έτη προς σύγκριση, αλλά η JPM υποθέτει ότι θα βασίζεται στο υψηλότερο από τα δύο. Σύμφωνα με τον τύπο, ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ για το κράτος, και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση φορολογικών μειώσεων και στήριξης των ενυπόθηκων δανείων για τους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά.
Ο φόρος αυτός θα εφαρμοστεί μόνο για το 2023, αν και υπάρχουν ανησυχίες για την επέκταση της εισφοράς για τα επόμενα έτη. Μέχρι το 30% περίπου του αντίκτυπου στα κέρδη με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις το 2023 και υποθέτοντας ότι η εισφορά του 40% εφαρμόζεται κυρίως στο πλεόνασμα του NII το 2023 έναντι του 2021, η JPM εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στα καθαρά κέρδη των ISP, BAMI και UCG το 2023 θα ανέλθει σε 3,5 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τα πάνω από 2 δισ. ευρώ που αναφέρονται στον τύπο. Ως εκ τούτου, υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο ποσό, η εισφορά θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί.
«Σημειώστε ότι αν υποθέσουμε ότι η εισφορά επεκτείνεται με παρόμοιες παραδοχές, ο αντίκτυπος θα παραμείνει σημαντικός, αν και εμφανώς χαμηλότερος, καθώς τα NII θα μειωθούν το 2024 και ο αντίκτυπος στα καθαρά κέρδη θα είναι 25% για την ISP, 20% για την BAMI και 7% για την UCG», καταλήγει η JP Morgan.
Διαβάστε ακόμη
Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)
ΔΥΠΑ: 7 «ανοιχτά» προγράμματα για 26.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας
Κορίνα Κοπφ: Το μοντέλο του Instagram που έγινε εκατομμυριούχος influencer (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ