Η JP Morgan θέτει το στόχο για τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών για το 2022 στις 1.300 μονάδες στο βασικό της σενάριο και πολύ υψηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση του δείκτη. Ταυτόχρονα, παρ ότι αποφεύγει να πάρει ευθέως θέση για την τιμή στόχο του εγχώριου δείκτη MSCI, εκτιμά με δύο άλλες μεθόδους αποτίμησης ότι το ανοδικό περιθώριο για τις eλληνικές μετοχές του δείκτη MSCI Greece είναι κατά μέσο όρο 9%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο που εμφανίζουν οι αναδυόμενες αγορές. Παρόλα αυτά δεν προβαίνει σε κάποια σύσταση, είτε θετική είτε αρνητική. για τις εγχώριες μετοχές του δείκτη αναφοράς των ξένων διαχειριστών.
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα είναι άκρως ικανοποιητικές σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, πλην του πληθωρισμού που προβλέπεται σε 9,4% φέτος και είναι υψηλότερος από το μέσο όρο. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα είναι της τάξεως του 5,5% και 1,4% το 2023, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.
Το 9% ανοδικό περιθώριο του εγχώριου δείκτη προκύπτει βάσει από το συνδυασμό της “από κάτω προς τα πάνω” (bottom up) και της “πάνω προς τα κάτω” (top down) προσέγγισης της JPΜ. Στην πρώτη περίπτωση το περιθώριο ανόδου είναι 8% και στη δεύτερη περίπτωση είναι 10%. Η πρώτη προσέγγιση είναι bottom up, οι αναλυτές προσθέτει τις επιμέρους εκτιμήσεις των κερδών μετά φόρων για κάθε μία από τις εταιρείες ενός δείκτη για να δημιουργήσει μια συνολική πρόβλεψη. Ονομάζεται προσέγγιση “από κάτω προς τα πάνω” επειδή τα στοιχεία προέρχονται από το κατώτατο επίπεδο δηλαδή κάθε μετοχή. Η προσέγγιση από “πάνω προς τα κάτω”, αντίθετα, ξεκινά από την ευρύτερη οικονομία, γίνεται ανάλυση των μακροοικονομικών δεικτών, καθώς και του τι συμβαίνει με τον εταιρικό τομέα, το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών, και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα στοιχεία για να προβλέψουν τα συνολικά εταιρικά κέρδη.
Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece εμφανίζει αποτίμηση 7,2 φορές σε όρους μελλοντικού δείκτη αποτίμησης κερδοφορίας (P/E), ο οποίος είναι χαμηλότερα από τις 10,6 φορές του δείκτη MSCI EM. Στο δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV), η σχέση είναι στις 0,8 φορές και επίσης εμφανίζει έκπτωση σε σχέση με τον δείκτη MSCI EM. Για το 2023, η J.P. Morgan εκτιμά αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή μόλις 6%, επίδοση που επίσης είναι υψηλότερα από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών. Η μερισματική απόδοση στο 5% κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ στα αρνητικά είναι ο χαμηλότερος δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων.
Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών στο bear case (το κακό σενάριο της J.P. Morgan) η τιμή στόχος τίθεται στις 1.000 μονάδες και bull case (το καλό σενάριο της J.P. Morgan) στις 1.450 μονάδες, έναντι των 865 μονάδων που είναι η τιμή του δείκτη στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές που απαρτίζουν τον εγχώριο δείκτη MSCI Greece είναι οι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ και οι τέσσερεις τραπεζικές μετοχές Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Διαβάστε ακόμη
Φόβοι για νέα έξαρση στο λαθρεμπόριο καύσιμων
Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση
Altus: Τα ελληνικά drones που «πετούν» με την Amazon στη Νάξο (pics)