search icon

Αγορές

JP Morgan: Σε επενδυτική βαθμίδα το β΄εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα

Η βασική υπόθεση της JP Morgan είναι ότι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ιδίως για τα μικρότερα κράτη, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στο 2ο εξάμηνο του 2022

H JP Morgan εκφράζει μια αισιόδοξη άποψη για την πιθανή αξιολόγηση της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και συγκεκριμένα την πιθανότητα να έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade – IG). Όπως αναφέρει, το 2021 παρατηρήθηκαν περιορισμένες ενέργειες αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρώπης και συγκεκριμένα, οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές (δηλαδή από θετικές από σταθερές) για λίγα κράτη της ζώνης του ευρώ- ενώ η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έλαβαν αναβαθμίσεις αξιολογήσεων το 2021.

Στα πρόσφατα σχόλιά τους, οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης για τα κράτη της ζώνης του ευρώ είναι γενικά χαμηλός βραχυπρόθεσμα λόγω του ιστορικά χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η ΕΚΤ και η ΕΕ υποστηρίζουν με δράσεις τις χώρες. Η βασική υπόθεση της JP Morgan είναι ότι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ιδίως για τα μικρότερα κράτη, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στο 2ο εξάμηνο του 2022. Επίσης, για την Ιταλία, βλέπει πιθανότητες για αναβαθμίσεις το 2022, δεδομένης της άποψης για ισχυρή συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα παραμένει με θέσεις «overweight» για τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα έναντι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η JP Morgan προσδοκά υποχώρηση των περιθωρίων, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να προβλέπεται ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των 160 μ.β. θα υποχωρήσει στις 125 μ.β. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στις 110 μ.β. στο δεύτερο τρίμηνο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η τράπεζα εκτιμά ότι η αγορά τιμολογεί την έκπτωση δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ένταξη των εγχώριων ομολόγων στα προγράμματα αγοράς μετά το πρόγραμμα PEPP. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για την ένταξη των εγχώριων ομολόγων στα προγράμματα αγοράς μετά το πρόγραμμα PEPP, οι ισχυρές προοπτικές δραστηριότητας και με σταθερό πολιτικό τοπίο, η Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να διαπραγματεύεται ακριβά στον δείκτη κρατικού κινδύνου, όπωςόπως συνέβαινε για μεγάλο μέρος του 2021. Σε όρους τακτικής, η JP Morgan για το πρώτο εξάμηνο του 2022 προτιμά την Ιταλία και την Ελλάδα στην περιφέρεια και την Ιρλανδία και το Βέλγιο στον πυρήνα με σύσταση overweight.

Διαβάστε ακόμα:

Το παράδοξο της Τουρκίας: Η οικονομία καλπάζει με 7,4% ανάπτυξη… αλλά ο λαός πεινάει

Αδελφοί Χατζηιωάννου – Sprider: Το τελευταίο σφυρί για το… disaster story της «ελληνικής Zara» (pics)

Οι κυρίες διευθύντριες των τραπεζών, το εν Αθήναις σπίτι του Σεΐχη και η μάχη των Ολλανδών με τους Μπάκους

Exit mobile version