Oι δείκτες MSCI Ελλάδας, Αυστρίας και Ιταλίας είναι οι πιο ελκυστικές αγορές στον χάρτη των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων, ενώ η Ελλάδα είναι ίσως η πλέον κερδισμένη χώρα από το πακέτο ανάπτυξης NGEU για την Ευρώπη, εκτιμά η JP Morgan στη στρατηγική της για τις αγορές μετοχών.

Η φθηνότερη αγορά είναι η αυστριακή και ακολουθούν από κοντά η ελληνική και η ιταλική στην Ευρώπη, σύμφωνα με την JP Morgan, ενώ και οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλές, συγκρινόμενες με τους μέσους όρους των άλλων χωρών και δεικτών.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι δείκτες MSCI Ελλάδας, Αυστρίας και Ιταλίας είναι οι πιο ελκυστικές αγορές στο χάρτη των ευρωπαϊκών αποτιμήσεων. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) για το δείκτη MSCI Greece, ο οποίος βέβαια αφορά αποκλειστικά τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συμμετέχουν στον δείκτη (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ETE, Alpha Bank, Alpha Bank και Μυτιληναίος) αλλά αποτελεί «καθρέπτη» της αγορά για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, είναι στις 9,3 φορές για φέτος και είναι 28% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Η αμερικανική τράπεζα, βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων της IBES, εκτιμά ότι ο δείκτης P/E των ευρωπαϊκών μετοχών θα κυμανθεί στις 14,3 φορές, καθιστώντας την εγχώρια αγορά αρκετά πιο «ελκυστική» σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ που παρά την πτώση είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη 16,3 φορές και στα ίδια επίπεδα με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.

Ο δείκτης MSCI Ιταλίας είναι με μικρή διαφορά η δεύτερη πιο ελκυστική αγορά με δείκτη forward P/E στις 8 φορές και πρώτη είναι η αγορά της Αυστρίας με 6,2 φορές μόλις και 47% discount σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.

Η μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Ελλάδας για το διάστημα των επόμενων 12 μηνών είναι πολύ χαμηλότερη στο 2,8% έναντι 3,3% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η JP Morgan, βάσει και των εκτιμήσεων της IBES, προβλέπει ότι στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του 2022 θα κινηθεί στο +93%, -20% το 2023 και +19% το 2024.

Ο ρόλος του ταμείου NGEU στην Ελλάδα

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου 3,5% τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος. Η  χρηματοδότηση της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος με κινητήριο δύναμη τις χρηματοδοτήσεις των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ νοικοκυριά, καταναλωτικά δάνεια και αγορές κατοικίας θα έχουν αρνητική εξέλιξη. Η JP Morgan ότι η περιφέρεια θα πρέπει να επωφεληθεί δυσανάλογα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται. Οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι του του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, όσον αφορά την τόνωση της οικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σε απόλυτους όρους, η Ιταλία λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από το ταμείο ανάκαμψης, από την άποψη αξίας τόσο των δανείων όσο και των επιχορηγήσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Η Ιταλία και η Ισπανία πρόκειται να λάβουν περισσότερα από δύο φορές το ποσό των επιχορηγήσεων, σε σύγκριση με τη Γαλλία και Γερμανία. Η Ελλάδα θα λάβει το τέταρτο μεγαλύτερο ποσό στα 30,5 δισ. ευρώ αλλά ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι η πρώτη χώρα με 16,6%.

 

Διαβάστε ακόμα:

Νέο τοπίο στις ψηφιακές πληρωμές: Πώς οι συμπράξεις τραπεζών – ξένων εταιρειών αλλάζουν τα δεδομένα για την Ελλάδα

Πώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας αυξάνει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Αναδρομικά πρόστιμα 14ετίας σε ακίνητα για χιλιάδες ιδιοκτήτες