Η JP Morgan διατηρεί τη θετική σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα συνολικά και ειδικά τις θέσεις αγοράς (long) θέσεις στα εγχώρια δεκαετή έναντι των αντίστοιχων της Πορτογαλίας (σ.σ. relative trade long στο εγχώριο δεκαετές και θέση short στο πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο).
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η αγορά των ομολόγων στις τρέχουσες αποτιμήσεις ενσωματώνει την πίεση γύρω από την κοινοπρακτική προσφορά του 10ετούς που έλαβε χώρα την προηγούμενη και μελλοντικά αναμένει τα εγχώρια ομόλογα (GGB) θα υπεραποδώσουν, καθώς πιστεύει ότι το τρέχον επίπεδο των αποδόσεων θα πρέπει να δημιουργήσει ζήτηση πραγματικού χρήματος, ιδίως από τους εγχώριους επενδυτές, μόλις η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί και επίσης αναμένει αξιοπρεπές ποσό της τελευταίας προσφοράς να αγοραστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων καθαρών αγορών του PEPP.
Η αμερικανική τράπεζα παραμένει πεπεισμένη, όπως τονίζει, ότι η ΕΚΤ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα ακόμη και στον μετά το PEPP κόσμο.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η JP Morgan στη νέα της έκθεση στρατηγικής, διατηρεί τις long θέσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αλλά και όλων των ομολόγων της περιφέρειας.
H JP Morgan είναι άλλωστε τόσο πεπεισμένη που πρώτη εξέφρασε σε έτερη αναφορά της την εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade – IG) στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, γεγονός που θα έβαζε αυτόματα τη χώρα στο ΑΡΡ της ΕΚΤ και θα βοήθαγε στις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων, μετά τη λήξη στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών για την πανδημία – ΡΕΡΡ.
Η JP Morgan προσδοκά υποχώρηση των περιθωρίων με το γερμανικό 10ετές ομόλογο, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να προβλέπεται ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των 185 μ.β. θα υποχωρήσει στις 135 μ.β. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στις 120 μ.β. στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε παρόμοια της τάξεως των 130 μ.β. και 140 μ.β. θα παραμείνει και για τα άλλα τρίμηνα του 2022.
Η βασική υπόθεση της JP Morgan είναι ότι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ιδίως για τα μικρότερα κράτη, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Αναφορικά με την ανάπτυξη, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ρυθμό αύξησης 5,2%, πληθωρισμό 1%, και έλλειμμα προϋπολογισμού 3,9% και πρωτογενές έλλειμμα 1,4% μόλις για φέτος. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 197% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 4%. Τέλος η ανεργία θα κυμανθεί στο 15,38%.
Διαβάστε ακόμα:
Το «Catch 22» της Κριστίν Λαγκάρντ: Γιατί η ΕΚΤ είναι ανίσχυρη μπροστά στον «πράσινο πληθωρισμό»
Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη (upd)
Αυτοί είναι οι 25 (βασικοί) φόροι που πληρώνετε για το ακίνητό σας (πίνακας)