H αμερικανική JP Morgan αυξάνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 23 ευρώ (από 19,8 ευρώ προγενέστερα) με σύσταση «overweight» και σημαντικό περιθώριο ανόδου στο πρόσφατο report της για τη μετοχή του Οργανισμού. Η JPM εκτιμά ότι ο τίτλος του οργανισμού είναι διαπραγματεύσιμος με discount άνω του 10% έναντι του ανταγωνισμού (5,6 φορές σε όρους EV/EBITDA και με απόδοση 8,7% ή discount 40% σε σχέση με τους ανταγωνιστές που εμφανίζουν απόδοση στο 5,2%. Οι συνεχιζόμενες μακροπρόθεσμες επενδύσεις του ΟΤΕ σε δίκτυα επόμενης γενιάς και τα σχέδια μείωσης του κόστους εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη για το ορατό μέλλον και σε αυτό που βοηθά τόσο ο χαμηλός δανεισμός και η έλλειψη προβλημάτων ρευστότητας, όσο και το ευνοϊκό ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η αύξηση του ποσοστού στο 50% και τα σενάρια
Το σημαντικό στοιχείο όμως για τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου είναι η ανακοίνωση ότι το ποσοστό επί των δικαιωμάτων ψήφου της DT στον ΟΤΕ ανήλθε στο 50%. Το μερίδιο της DT αυξήθηκε κατά 1,6% το 2021 ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επαναγορών μετοχών του ΟΤΕ, το οποίο είναι άνετα κάτω από το επίπεδο ενεργοποίησης του 3% εντός 6 μηνών. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία περί κινητών αξιών, μια υποχρεωτική δημόσια πρόταση θα ενεργοποιούνταν, μόνο εάν η γερμανική εταιρεία αποκτούσε περισσότερο από το 3% της εταιρείας εντός περιόδου 6 μηνών (ο κανόνας αυτός ισχύει εάν ο αγοραστής έχει πάνω από το 1/3 των μετοχών). Αυτό δεν ίσχυε επίσης για τις συμφωνίες που είχε συνάψει η DT ιστορικά με το ελληνικό δημόσιο για την αγορά πρόσθετων μετοχών, καθώς οι συμφωνίες αυτές χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικοποίηση και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προαναφερθέντος νόμου.
Ωστόσο, όπως εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, αυτό δεν θα ενεργοποιήσει κάποια υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς. «Ενώ το γεγονός αυτό δεν ενεργοποιεί καμία υποχρέωση δημόσιας πρότασης, οι ευρύτερες εικασίες γύρω από το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των υψηλών αναμενόμενων ταμειακών εισροών της DT από την T-Mobile στις ΗΠΑ, ύψους 40-60 δισ. δολ.», εξηγεί η JPM. Οι αναλυτές της JM σημειώνουν πως αν και θεωρούν ότι η εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας του ΟΤΕ θα προσέφερε μια ελκυστική απόδοση για την DT, πιστεύουν ότι η γερμανική μητρική θα δώσει προτεραιότητα σε άλλες στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση των κεφαλαίων.
Η DT έχει ιστορικό εξαγορών μειοψηφίας στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της. Συγκεκριμένα, στην Τσεχία, η DT εξαγόρασε τις μετοχές μειοψηφίας το 2014 και έχει επίσης εξαγοράσει το ποσοστό μειοψηφίας στη θυγατρική της στη Σλοβακία. Η γερμανική εταιρεία αυξάνει σταδιακά το μερίδιό της στον ΟΤΕ με την πάροδο των ετών και κατά τη διάρκεια του επόμενων 2-3 ετών, η DT είναι πιθανό να λάβει μια μεγάλη εισροή μετρητών, κυρίως από μια πολύ μεγάλη πιθανή εξαγορά της T-Mobile US. Η εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας του ΟΤΕ είναι μία από τις επιλογές για την αξιοποίηση των εσόδων, εκτιμά η αμερικανική επενδυτική άποψη. Η ίδια βλέπει ότι από οικονομική σκοπιά, η απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας του ΟΤΕ είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για την DT, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμηση των μετοχών και τις ελκυστικές δυνητικές αποδόσεις που προσφέρονται. Οι κύριες ανταγωνιστικές επιλογές για την αξιοποίηση ενός μεγάλου ταμειακού πλεονάσματος της DT θα είναι η αύξηση της συμμετοχής της στην TMUS και η αγορά ιδίων μετοχών. Σχετικά με τους πολλαπλασιαστές του 2023, ο ΟΤΕ είναι φθηνότερος από την TMUS και την DT και συνεπώς, η εξαγορά του ΟΤΕ θα ήταν μια ελκυστική επιλογή από άποψη απόδοσης. “Ωστόσο, η εξαγορά μειοψηφίας δεν αποτελεί τη βασική μας άποψη για τον ΟΤΕ και πιστεύουμε ότι η DT θα δώσει προτεραιότητα στις άλλες επιλογές που έχει”, εξηγεί η JPM.
Παρ’ όλα αυτά, καθώς η DT αρχίζει να λαμβάνει τις μεγάλες ροές ταμειακών ροών από τις ΗΠΑ, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ μπορεί να αρχίσει να απολαμβάνει μια ώθηση που να σχετίζεται με την πιθανή εξαγορά, καθώς αυτό θα παραμείνει μια πιθανότητα μεσοπρόθεσμα, πιστεύει η JPM.
Διαβάστε ακόμη:
Μαρινάκης: Τέσσερα δεξαμενόπλοια Aframax αγόρασε η Capital Maritime & Trading
Ο «λογαριασμός» τoυ sell off μεγαλώνει – Στα 11 τρισ. δολάρια και τα χειρότερα (μάλλον) έπονται
Έρχονται επενδύσεις €50 δισ. μέχρι το 2030 σε ενέργεια, απορρίμματα και έργα υποδομών στην Ελλάδα