Ο S&P 500 θα μπορούσε να επιστρέψει σε νέα ιστορικά υψηλά στις αρχές του 2021, αν οι αρχές των ΗΠΑ θέσουν υπό έλεγχο της εξάπλωση του κορωνοϊού και η κυβέρνηση αντιδράσει ταχύτατα με πακέτα ρευστότητας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της JP Morgan, όπως μεταδίδει το CNBC.
Συγκεκριμένα, ο Dubravko Lakos-Bujas, σε ένα υπόμνημα προς τους πελάτες της τράπεζας δήλωσε ότι αναμένει ο S&P 500 να φτάσει τις 3.400 μονάδες στις αρχές του 2021.
Αν συμβεί αυτό, ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ του δείκτη μετά το ιστορικό των 3.386 μονάδων που έφτασε στις 19 Φεβρουαρίου 2020. Μάλιστα, θα πρόκειται για άνοδο 47% σε σχέση με το που βρίσκεται ο δείκτης αυτή την ώρα, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στις 2.304,92 μονάδες.
Ο S&P 500 εισήλθε σε bear market στις 12 Μαρτίου – μια απότομη βουτιά σε σχέση με το συνεχές ράλι που σημείωνε – καθώς η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού και τα μέτρα των κυβερνήσεων παγκοσμίως ανέτρεψαν τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις για κέρδη το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2020. Παρόλα αυτά, ο αναλυτής της JP Morgan βλέπει ένα «παράθυρο» για την επιστροφή στα κέρδη.
«Γνωρίζοντας ότι οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνουν πτώση 30% με 50% από τα υψηλά που βρίσκονταν, και ότι η τοποθέτηση των επενδυτών έχει γίνει όλο και πιο ευνοϊκή, βλέπουμε μια ευκαιρία για ορισμένες μετοχές ότι θα υπεραποδόσουν τον επόμενο χρόνο» δήλωσε.
Για να γίνει όμως το σενάριο αυτό αληθινό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να περάσει σύντομα ένα «συνολικό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων».
Νωρίτερα ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι κάθε οικογένεια θα λάβει εφάπαξ 3.000 δολάρια, ενώ «πράσινο φως» θα δοθεί και στην ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ώστε να ρίξει πάνω από 4 τρισ. δολάρια ρευστότητα για τη στήριξη της οικονομίας.
«Πρέπει να υπάρξει επιθετική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να περάσει τέτοια μέτρα «θα οδηγήσει πιθανώς σε ευρύτερη υποχώρηση μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών με momentum».
Η άλλη πλευρά της εξίσωσης αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Στη χώρα έχουν μολυνθεί ήδη πάνω από 27.000 άτομα και πάνω από 200 έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Η εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασική αιτία ανησυχίας» δήλωσε. «Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την πιθανή αντιιική θεραπεία, αν και το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο».