Η JP Morgan διατηρεί τη θετική σύσταση για τα ελληνικά ομόλογα συνολικά και ειδικά τις θέσεις αγοράς (long) θέσεις στα εγχώρια δεκαετή έναντι των αντίστοιχων της Πορτογαλίας (σ.σ. relative trade long στο εγχώριο δεκαετές και θέση short στο πορτογαλικό δεκαετές ομόλογο).
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η αγορά των ομολόγων στις τρέχουσες αποτιμήσεις ενσωματώνει ήδη την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να μείνει εκτός του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που θα ισχύσει μετά το τέλος του PEPP και παραμένει πεπεισμένη, όπως τονίζει, ότι η ΕΚΤ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα ακόμη και στον μετά το PEPP κόσμο.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η JP Morgan στη νέα της έκθεση στρατηγικής, διατηρεί τις long θέσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αλλά και όλων των ομολόγων της περιφέρειας, καθώς η αγορά ήδη αποτιμά, κατά την άποψή της, υψηλή πιθανότητα αποκλεισμού της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) που θα ισχύσει μετά το τέλος του ειδικού έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) και στο οποίο εκτάκτως συμμετείχε η χώρα. Η JP Morgan εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ, υπό την ηγεσία της Λαγκάρντ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα ακόμη και μετά τη λήξη του PEPP.
H JP Morgan είναι άλλωστε τόσο πεπεισμένη που πρώτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade – IG) στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, γεγονός που θα έβαζε αυτόματα τη χώρα στο ΑΡΡ της ΕΚΤ και θα βοήθαγε στις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων, μετά τη λήξη στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών για την πανδημία – ΡΕΡΡ.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να προτείνει θέσεις αγοράς (overweight) για τα ελληνικά και έναντι της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η JP Morgan προσδοκά υποχώρηση των περιθωρίων με το γερμανικό 10ετές ομόλογο, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να προβλέπεται ότι από τα τρέχοντα επίπεδα των 172 μ.β. θα υποχωρήσει στις 125 μ.β. κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στις 110 μ.β. στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε παρόμοια της τάξεως των 120 μ.β. θα παραμείνει και για τα άλλα τρίμηνα του 2022.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η τράπεζα εκτιμά ότι η αγορά τιμολογεί τα ομόλογα με κάποια έκπτωση, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την ένταξη των εγχώριων ομολόγων στα προγράμματα αγοράς μετά το πρόγραμμα PEPP. Επιπροσθέτως, αναφορικά με το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ (σ.σ. που θα γίνε γνωστός μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο), η JP Morgan πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, όπως κάνει παραδοσιακά τα τελευταία έτη, τον πρώτο μήνα του νέου έτους με ένα νέο δεκαετές και με άλλη μια έκδοση είτε πενταετίας, είτε δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας το δεύτερο μήνα του έτους για να εκμεταλλευτεί το παράθυρο λειτουργίας του ΡΕΡΡ.
Η βασική υπόθεση της JP Morgan είναι ότι θετικές κινήσεις στις αξιολογήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, ιδίως για τα μικρότερα κράτη, με πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Επίσης, για την Ιταλία, βλέπει πιθανότητες για αναβαθμίσεις το 2022, δεδομένης της άποψης για ισχυρή συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Διαβάστε ακόμη:
Ξεκινά το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό
Έρευνα ICAP/ΕΕΑ: Κι όμως τα περίπτερα είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν στην πανδημία
Μετάλλαξη Όμικρον: Αγωνία των ειδικών για τα κρούσματα και τη διασπορά