H επενδυτική τράπεζα Jefferies εξηγεί ότι μια αλλαγή από τον οίκο FTSE στο καθεστώς της αγοράς από αναδυόμενη (Advanced Emerging) σε ανεπτυγμένη αγορά (Developed Market) στο πρώτο βήμα της θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των εταιρειών που είναι επιλέξιμες για τους δείκτες.
«Σε τυχόν αναβάθμιση σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς, οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE EM All Cap, δεδομένου ενός πολύ μεγαλύτερου ορίου μεγέθους, θα μειώνονταν. Η Ελλάδα με βαρύτητα στον δείκτη 0,54% και 33 συμμετοχές στον δείκτη FTSE EM All Cap θα έβλεπε τη συμμετοχή της να «πέφτει» σε 18 εταιρείες στον δείκτη FTSE DM All Cap με βαρύτητα μόλις 0,06%. Πολλές μικρότερες μετοχές ουσιαστικά θα απομακρύνονταν πλήρως από τους δείκτες, ενώ τα ονόματα μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης θα ήταν αποδέκτες καθαρών εισροών, οι οποίες, ωστόσο, θα ήταν μικρές σε όρους ημερών διαπραγμάτευσης. Δεδομένου ότι σε ακαθάριστο επίπεδο θα είχαν και εκροές από την απομάκρυνσή τους από τις αναδυόμενες αγορές, συνολικά οι καθαρές εισροές θα ήταν ύψους 95 εκατ. δολαρίων», υπολογίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.
Αναφορικά με το τι θα συμβεί χρονικά, η Jefferies προβλέπει ότι ο οίκος FTSE δεν θα βιαστεί όσον αφορά στην αναβάθμιση, αν και η χώρα πληροί ήδη σχεδόν όλα τα βασικά κριτήρια. Κύριο ζήτημα είναι η αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s, μετά την οποία ο FTSE θα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει. Η επόμενη επικαιροποίηση της ταξινόμησης χωρών έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Στο πιο ευνοϊκό σενάριο, ο οίκος FTSE θα μπορούσε να ανακοινώσει την απόφασή του να αναβαθμίσει τη χώρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Μαρτίου 2025, με σκοπό να τεθεί σε ισχύ κατά την εξαμηνιαία αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου 2025.
Αναφορικά με το τι θα κάνει ο έτερος πάροχος δεικτών MSCI, αναφέρεται ότι η υποδομή της αγοράς είναι γενικά καλή, με εξαίρεση τις ανησυχίες σχετικά με τα omnibus accounts, τον δανεισμό μετοχών και τις ανοικτές πωλήσεις. Το στοιχείο όμως που θα ανησυχούσε τη Jefferies είναι ότι, βάσει των κριτηρίων της MSCI, ο αριθμός των επενδύσιμων εταιρειών που θα πληρούσαν τα κριτήρια είναι τέσσερις (4) εταιρείες, ενώ το μίνιμουμ συμμετοχών σε αριθμό εταιρειών είναι πέντε (5).
Τέλος, σε σχέση με τα αν μια μετάβαση εκ νέου σε ανεπτυγμένη αγορά για το ΧΑ θα είναι θετική έκβαση, η Jefferies επισημαίνει ότι βάσει της προηγούμενης εμπειρίας, κάθε αλλαγή ταξινόμησης χωρών τείνει να είναι διαφορετική. H Jefferies, επισημαίνει επίσης, ότι η Ελλάδα είχε προηγουμένως καταταχθεί ως ανεπτυγμένη αγορά από τον FTSE, έχοντας αναβαθμιστεί το 2001 από Advanced Emerging σε DM. Ωστόσο, η χώρα υποβιβάστηκε ξανά σε Advanced Emerging τον Μάρτιο του 2016. Η χώρα αναβαθμίστηκε επίσης από τον MSCI το 2001 σε DM, πριν υποβαθμιστεί τον Νοέμβριο του 2013. Η πιο σχετική συγκριτικά παρελθούσα περίπτωση ίσως είναι αυτή της Πολωνίας, όπου ο οίκος FTSE ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αναβαθμίσει τη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2017 και μπήκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018. Η αγορά της Πολωνίας υποχώρησε κατά 7% περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα