Η αμερικανική τράπεζα J.P. Morgan «ψηφίζει» Ελλάδα και ελληνικές τράπεζες στη στρατηγική για τις τράπεζες της περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). H JPM βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις εγχώριες τράπεζες και δίνει συστάσεις overweight ενώ θεωρεί την Alpha Bank μια από τις δύο μετοχές που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές από την περιοχή και τον κλάδο (η έτερη είναι Alinma Bank).
Οι νέες τιμές στόχοι για τις εγχώριες τράπεζες είναι οι Alpha Bank 1,50 ευρώ, για τη Eurobank 1,60 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς 2,35 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα 4,70 ευρώ. Τα στοιχεία που συνηγορούν στη θετική άποψη της JPM είναι η πολύ υψηλή ανάπτυξη, η πολύ υψηλή κερδοφορία, το υψηλό ποσοστό δανεισμού, η εξυγίανση της αγοράς και η δυνητική επιστροφή κεφαλαίου. Όλα αυτά υποστηρίζουν τη θετική της τράπεζας για τον εγχώριο κλάδο.
«Οι τίτλοι της Alpha Bank έχουν υστερήσει σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες φέτος παρά την παρόμοια ισχυρή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της και την καλύτερη κερδοφορία της (πάνω από 7% σε όρους δείκτη απόδοσης ROTE). Ο δείκτης P/TBV εκτιμάται σε 0,4 φορές για το 2024 και θεωρείται φθηνός έναντι της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, για τις οποίες οι δείκτες προσεγγίζουν τις 0,6 φορές. Η αγορά θα πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσει μεγαλύτερη άνεση για την Alpha Bank, καθώς η δημιουργία απόδοσης ROTE γίνεται πιο ορατή, τα δάνεια αυξάνονται ταχύτερα, η αύξηση των επιτοκίων και η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των NPEs, ενσωματώνονται. Βλέπουμε 50% περιθώριο ανόδου στην τιμή-στόχο μας τον Ιούνιο του 2024 στο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank», εξηγεί η JPM.
Οι εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου για τις τράπεζες
Για τον τίτλο της Eurobank, η σύσταση είναι overweight και η τιμή στόχος στα 1,60 ευρώ, ενώ παραμένει μεσοπρόθεσμα η κορυφαία επιλογή της JPM μεταξύ των ελληνικών τραπεζών με τις υψηλότερες κανονικοποιημένες αποδόσεις ROTE μεταξύ των ανταγωνιστών με συνεισφορά από το διεθνές franchise (πάνω από το 30% των κερδών) καθώς και το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα ύψους €1,4 δισ. που συνεισφέρει στο 5% των κερδών. Ο δείκτης fully loaded CET1 του ομίλου για το 2022 στο 14,2% είναι υγιές και η πορεία των κεφαλαίων από εδώ και πέρα είναι σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα τα κέρδη και δεν βασίζεται σε μέτρα ανακούφισης ή άλλες κεφαλαιακές δράσεις, και προσφέρει χώρο για ετήσια καταβολή τακτικού μερίσματος έως και 30%, κατά την άποψη της JPM. H αποτίμηση σε 0,52x για το 2024 σε P/TBV και 5,6x σε όρους P/E, είναι σε 20% premium σε σχέση με τους ομότιμους, αλλά 30% discount σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομότιμους και βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου 55%.
Για τον τίτλο της Alpha Bank, η σύσταση είναι overweight και η τιμή στόχος στα 1,50 ευρώ με την επενδυτική υπόθεση της Alpha να εδράζεται στη δυνατότητα βελτίωσης του δείκτη ROTE σε 10% (έως το 2024, σύμφωνα με τους στόχους της διοίκησης), η οποία οφείλεται σε 1) μείωση του δείκτη NPE σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, 2) ισχυρή επέκταση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων που υποστηρίζεται από την ηγετική θέση της τράπεζας στην ελληνική εταιρική τραπεζική, 3) αύξηση των προμηθειών με περίπου 10% ρυθμός ανάπτυξης έως το 2024, 4) περαιτέρω αποτελεσματικότητα με μέτρα με ανάληψη κόστους 17% από το 2020 έως το 2024 και 5) οργανική και ανόργανη ανάπτυξη. Σημειώνει ότι οι δικές της προβλέψεις εξακολουθούν να είναι πιο συντηρητικές από τις προβλέψεις της διοίκησης για το 2023-24, ωστόσο εξακολουθεί να βλέπει ότι η Alpha θα επιτύχει άνετα 7,5% δείκτη απόδοσης ROTE το 2024. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις στις 0,34x σε δείκτη P/TBV φαίνονται φθηνές και πιστεύει ότι η αγορά θα αρχίσει να αναπτύσσει μεγαλύτερη άνεση με την επενδυτική υπόθεση, καθώς οι δείκτες NPE έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (από 13% στο τέλος του 2021) και η καθαρή πιστωτική επέκταση επιταχύνεται, υποστηρίζοντας την κορυφή της γραμμής από ένα κατώτατο σημείο.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι overweight και η τιμή στόχος στα 2,35 ευρώ, με την τράπεζα να είναι εφοδιασμένη με τα κεφάλαια που χρειάζεται. Η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 20 δισ. ευρώ περίπου από το τέλος του 2020, ενώ παράλληλα προχώρησε σε διαρθρωτικές βελτιώσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας ROTE προς ένα φιλόδοξο επίπεδο με πάνω από 12% έως το 2025 (10% έως το 2024). Η λεπτότερη σύνθεση του ομίλου σχετικά με τα κεφαλαιακά αποθέματα ήταν πάντα η βασική ανησυχία της JPM, αλλά μέσω διαφόρων κεφαλαιακών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνθετικών τιτλοποιήσεων και των διαθέσεων περιουσιακών στοιχείων, ο όμιλος έχει ξεπεράσει τις επιχειρηματικές του επιδόσεις. Το επιχειρησιακό σχέδιο αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για το 2022 για fully loaded CET1 σε 11% (από 10% προηγουμένως). H JPM βλέπει τώρα το FLB3 CET1 στο 13,0% στο 2024, ενώ η πρόβλεψή της για το 2024 είναι για το ROTE 8%, χαμηλότερη από το στόχο της διοίκησης για 10%, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους κινδύνου. Θεωρούμε ότι οι αποτιμήσεις σε μόλις 3x σε όρους P/E και 0,25x σε όρους P/TBV φαίνονται πολύ ελκυστικές και είναι σε 45% και 70% discount σε σχέση με τις εγχώριες και ευρωπαϊκές συγκρίσεις.
Για την Εθνική Τράπεζα, η σύσταση είναι overweight και η τιμή στόχος στα 4,70 ευρώ, ενώ στη JPM συνεχίζει να αρέσει η θεμελιώδης ιστορία της τράπεζας, ιδιαίτερα χάρη στο 15,6% του ομίλου σε fully loaded δείκτη CET1 φέτος, ο οποίος είναι ο καλύτερος στην κατηγορία του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Ευρώπη, με πλεόνασμα CET1 περίπου 800 εκατ. ευρώ που μπορεί τεχνικά να αυξηθεί έως και σε πάνω 2 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων AT1/T2. Ο όμιλος διαθέτει επίσης τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο 81%, τον οποίο η διοίκηση σκοπεύει να διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα και να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι οποιαδήποτε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. H JPM προβλέπει δείκτη ROTE 8,2% το 2024 και 9,5% όταν προσαρμόζεται για τα πλεονάζοντα κεφάλαια.
Διαβάστε ακόμη:
«Κλειδωμένη» στο limit up η μετοχή της Attica Group
Qatargate: Τα Εμιράτα «κάρφωσαν» τον Παντζέρι – Επαφές και με Μαροκινούς κατασκόπους