Την εκτίμησή της ότι η νέα «μετάλλαξη Δέλτα» του κορωνοϊού δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις αγορές εκφράζει σε ενημερωτικό report η J.P. Morgan. Η τράπεζα επικαλείται τη συμπεριφορά των αγορών στην προηγούμενη μετάλλαξη (την Αλφα) αλλά και τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναφέρει ότι οι επενδυτές ανησυχούσαν τον Φεβρουάριο για την μετάλλαξη B.1.1.7 (Άλφα), κυρίως γιατί διάφοροι ειδήμονες προέβλεπαν ότι η εξάπλωσή της σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιφέρει την καταστροφή. Όταν η αγορά αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο της μετάλλαξης Αλφα, οι αποδόσεις σημείωσαν ισχυρό ράλι από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, ενώ οι μετοχές των κλάδων ανάπτυξης (όπως έχει επικρατήσει να λέγονται καθώς επωφελούνται από τα lockdown) σχεδόν ξεπούλησαν.
Σύμφωνα με την τράπεζα, παρόμοια είναι η κατάσταση και τώρα με την μετάλλαξη Δέλτα και τις ανησυχίες που έχουν οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων σε πολλά επενδυτικά assets. ‘Oπως αναφέρει η J.P. Morgan αναλύοντας την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η τρέχουσα αρνητική θέση στην αγορά δεν δικαιολογείται και αναμένεται θετική διόρθωση για τις αποδόσεις ομολόγων και τις κυκλικές μετοχές (μετοχές που ακολουθούν τις διακυμάνσεις και τους κύκλους της οικονομίας).
Αναλύοντας την εξέλιξη νέων κρουσμάτων και θανάτων στις 15 χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα τον τελευταίο μήνα, η έκθεση διαπιστώνει ότι στις 10 από τις 15 χώρες τα κρούσματα μειώθηκαν ενώ στις 13 από τις 15 χώρες και οι θάνατοι μειώθηκαν παρότι η μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στα νέα κρούσματα. Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα συμβαδίζει με τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης στις πληγείσες χώρες.
Από την άλλη μεριά, εστιάζοντας στις χώρες όπου η κατάσταση επιδεινώθηκε τον τελευταίο μήνα η έκθεση προσδιορίζει 3 χώρες, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία. Στην Πορτογαλία, η επιδείνωση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων κατά περίπου 900 την ημέρα (αριθμός που αντιστοιχεί στο περίπου 7% των κρουσμάτων που καταγράφονταν στην αιχμή της πανδημίας). Ωστόσο, καταγράφεται αύξηση στους ημερήσιους θανάτους (κατά 1) γεγονός που δικαιολογεί την ανησυχία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά περίπου 14.000 ανά ημέρα, αριθμός που συνιστά σημαντική αύξηση. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περίπου 9 ανά ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,9% του ρυθμού που καταγράφονταν στην αιχμή της πανδημίας.
Τα στοιχεία αυτά όπως αναφέρει η τράπεζα είναι συμβατά με τα ευρήματα ότι τα εμβόλια αποτρέπουν αποτελεσματικά τις πιθανότητες θανάτου στις λοιμώξεις με τη μετάλλαξη Δέλτα. Επιπλέον σημειώνεται ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει 5-10 φορές μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με τον χειμώνα όταν επικρατούσε η μετάλλαξη Αλφα (Β.1.1.7). Η πιθανότερη εξήγηση για αυτό είναι τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας. Η εξήγηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 15 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα. Με 1 καταγράφεται η βελτίωση στα κρούσματα και τους θανάτους, με 0 η μη αλλαγή και με -1 η επιδείνωση. Στην τελευταία στήλη καταγράφεται το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων
Η τράπεζα καταλήγει ότι η μετάλλαξη Δέλτα δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ανεπτυγμένες αγορές, λ.χ. σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, οι οποίες καταγράφουν ισχυρή πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού) λόγω του επιπέδου της ανοσίας του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, οι τοποθετήσεις στις αγορές αυτές δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη μετάλλαξη του COVID-19 για τις οποίες τα τρέχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.
Όπως τονίζεται στην έκθεση η κατάσταση είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προκαλέσει ο φόβος της μετάλλαξης Άλφα τον Φεβρουάριο, που οδήγησε σε αμυντικές τοποθετήσεις (ομόλογα, μετοχές ανάπτυξης) εν αναμονή της «καταστροφής» και είχε ως αποτέλεσμα ένα ράλι διάρκειας ενός μηνός στις αποδόσεις ομολόγων και τις κυκλίκές μετοχές με αντίστοιχη υποχώρηση των τιμών ομολόγων και των αναπτυξιακών μετοχών.
Η JP Morgan αναμένει την επανάληψη της παραπάνω πορείας και με τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ υπογραμμίζει ότι το πετρέλαιο, παρότι είναι το asset με τη μεγαλύτερη «ευαισθησία» στην πανδημία και τα lockdown, δεν επηρεάστηκε από τους φόβους της επέκτασης της μετάλλαξης Δέλτα. Το ενημερωτικό σημείωμα της τράπεζας καταλήγει με τη σύσταση για τοποθετήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στις κυκλικές μετοχές, ενώ η σύστασή της είναι sell (πώληση) για τις αμυντικές και αναπτυξιακές μετοχές.
Διαβάστε ακόμα:
Alpha Bank: Στο 1 ευρώ η τιμή της μετοχής στην ΑΜΚ
Αυτή είναι λύση: Πληρώνεις τον συνάδελφο για να μείνεις σε τηλεργασία