Στα ύψη εκτινάσσεται το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Credit Suisse -γνωστό και ως CDS- εν μέσω των έντονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της ελβετικής τράπεζας.
Η αναταραχή προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).
Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πρόσφατη χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley και Signature, πυροδότησε ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων, με τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας να φθάνει στο -25% και να σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό.
Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση της μετοχής, ενώ το ίδιο έπραξαν τόσο για τη μετοχή της Societe Generale, όσο και για τις μετοχές ορισμένων ιταλικών τραπεζών, οι οποίες επίσης δέχονταν εκτεταμένες πιέσεις.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα μονοετή CDS της Credit Suisse, τα οποία αφορούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε βάθος 12 μηνών, εκτοξεύονται άνω των 800 μονάδων βάσης, με τη σημερινή άνοδο να είναι η μεγαλύτερη από το 2003.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η νέα διοίκηση της Credit Suisse παρουσίασε ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και περικοπές εργαζομένων. Στόχος η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και η σταδιακή επιστροφή στα κέρδη. Ωστόσο, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι… μπόλικη, καθώς μόνο στο δ’ τρίμηνο του 2022 οι εκροές κεφαλαίων από τους πελάτες της τράπεζας έφθασαν τα 110,5 δισ. ελβετικά φράγκα.
Διαβάστε ακόμα
Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα