search icon

Αγορές

Κέρδη ρεκόρ για το Χρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι 38% στο α’ εξάμηνο, με τις τράπεζες να «πετούν» στο +57%

Ο Γ.Δ. πέτυχε ένα εντυπωσιακό εξάμηνο, καταγράφοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του - Ράλι 21% στο β’ τρίμηνο, κέρδη 5,5% μέσα στον Ιούνιο - Σε υψηλό 9ετίας ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, με την κεφαλαιοποίηση να «φουσκώνει» κατά 20 δισ. ευρώ μέσα στο έτος

«Αντίο» στο πρώτο μισό του 2023 από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών (1.278 μονάδες) είπε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέτυχε την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του, καταγράφοντας άλμα σχεδόν 38% στο α’ εξάμηνο.

Μόνο στο β’ τρίμηνο, μάλιστα, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, η μεταβολή της ελληνικής αγοράς έφθασε στο +21,5%, κάτι φυσικά που σχετίζεται ιδίως με τις εκλογικές αναμετρήσεις και τον μηδενισμό του πολιτικού ρίσκου.

Η προεξόφληση μιας σειράς θετικών εξελίξεων (ανάκτηση επενδυτικής εμπιστοσύνης), ως απόρροια της συγκρότησης σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης, αν μη τι άλλο, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φετινού ράλι, με τους επενδυτές να «πιστεύουν» το ανοδικό story της Λεωφόρου Αθηνών.

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας, η βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, τα «πλούσια» επιχειρηματικά deals και η ευρύτερη ευφορία γύρω από τα ελληνικά assets ήρθαν να συμπληρώσουν το αισιόδοξο παζλ και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1.300 μονάδων.

Σήμερα, πέραν της λήξης του εξαμήνου και του β’ τριμήνου, είχαμε και την ολοκλήρωση του Ιουνίου, μέσα στον οποίο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης πέτυχε άνοδο κατά 5,5%. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η μεταβολή έφθασε στο +1%.

H πορεία του Γ.Δ. στο α’ εξάμηνο

Στον «αυτόματο» η συνεδρίαση της Παρασκευής

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες παρουσίασαν τάσης αφομοίωσης των ισχυρών κερδών του 2023, με αποτέλεσμα Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank να διορθώσουν κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ΔΕΗ έδωσε «ρεύμα» στην αγορά, με τον ΟΠΑΠ να ανακτά τα 16 ευρώ και τον ΟΤΕ να συνεχίζει σε υψηλά 4μήνου. Η Jumbo, δε, έκλεισε σε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ (25,2 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στις 1.278,61 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.275,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.273,70 έως 1.287,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 83,7 εκατ. ευρώ.

Στο +57% οι τράπεζες φέτος

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, έσπευσε να αφομοιώσει τα εντυπωσιακά κέρδη του α’ εξαμήνου, τα οποία ανήλθαν στο +57%. Αποτέλεσμα ήταν σήμερα να διορθώσει ελαφρώς στο -1,04% και τις 1.009 μονάδες. Μην ξεχνάμε ότι η ενίσχυση της κερδοφορίας, η μείωση των «κόκκινων δανείων», τα υψηλά επιτόκια και η προοπτική αποεπένδυσης του δημοσίου αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του φετινού ράλι.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στο -1,6% και τα 5,9 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να περιορίζεται στο -1,3% και το 1,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -1,3% και το 1,50 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διευρύνθηκε κατά 0,9% και ανέκτησε το όριο των 3 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Σε επίπεδο εξαμήνου, η Alpha Bank μέτρησε κέρδη άνω του 50%, η Eurobank άνω του 43%, η Εθνική Τράπεζα άνω του 58% και η Πειραιώς άνω του 109%. 

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06% και 3.098 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε στο +0,7% και τα 15,7 ευρώ (υψηλό 4μήνου). Κέρδη 0,8% εμφάνισαν οι ΟΠΑΠ και Jumbo, με την τελευταία να αναρριχάται σε νέο ιστορικό υψηλό (25,2 ευρώ). Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Τιτάν – Aegean διευρύνθηκαν κατά 1%, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε στο +2% και τα 10,4 ευρώ. Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Coca – Cola, δε, βρέθηκαν άνω του +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολίσθησε κατά 1% και αναδιπλώθηκε στα 23,2 ευρώ. Κατά 2,8% μειώθηκε και η μετοχή της Viohalco, η οποία «έπεσε» στα 5,8 ευρώ. Quest και Cenergy, επίσης, απώλεσαν από 1,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,27% και 1.991 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχώρισε στο +6,3% και τα 3,8 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει από την στασιμότητα των τελευταίων μηνών. Η Intrakat, παράλληλα, διευρύνθηκε στο +3,3% και τα 2,3 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Κρι – Κρι, Fourlis και Dimand, δε, ενισχύθηκαν κατά 2%, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ, Ideal και Πλαστικά Θράκης ακολούθησαν στο +1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 86,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2022 (65,6 δισ. ευρώ).

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι

Το monentum και η συνέχεια

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του α’ εξαμήνου, του β’ τριμήνου και του Ιουνίου, με την ελληνική αγορά να καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως -αν όχι, την καλύτερα. Ενδεικτικά, τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2023 προσέγγισαν το άκρως εντυπωσιακό +38%.

Άλλωστε, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές χαρακτηρίζονται ως κάτι παραπάνω από ευοίωνες, με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει μηδενιστεί, την επενδυτική βαθμίδα να είναι προεξοφλημένη, τα εταιρικά κέρδη να βελτιώνονται αισθητά και τις επιδόσεις της οικονομίας να παραμένουν ανθεκτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 3,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Παράλληλα, τα spreads των ελληνικών τίτλων (απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών τίτλων) υποχωρούν μόλις στις 123 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, το χθεσινό report της JP Morgan αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα», δίνοντας ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, εν αναμονή και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι τα περιθώρια ανόδου παραμένουν υψηλά, δεδομένου ότι αρκετές εισηγμένες διαπραγματεύονται με discount και εξακολουθούν να είναι σημαντικά υποτιμημένες σε σχέση με τις ομοειδείς στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προοπτικές για το β’ εξάμηνο του 2023 είναι κάπως πιο θολές. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στον διεθνή παράγοντα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, αναβάλλοντας για το 2024 την πολυ-αναμενόμενη «χαλάρωση», καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκτός στόχου επίπεδα. Σήμερα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο δομικός δείκτης επιταχύνθηκε στο 5,4% τον Ιούνιο από 5,3% τον Μάιο.

Η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όπως είναι εύλογο, έρχεται να ενισχύσει τις πιθανότητες ύφεσης, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές και τα ομόλογα.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,18% και τις 462 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,24%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,97%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,26% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,11% (υψηλό 15ετίας). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά 200 μονάδες, με τον Nasdaq να ετοιμάζεται για το καλύτερο 6μηνο από το 1983.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε θετικό έδαφος, χάρη στην υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,40% και τα 70,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,38% και τα 74,6 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,07% και τα 1.919 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο Τσίπρας, οι μνηστήρες και το ΠΑΣΟΚ, η αναζήτηση του Πατέλη, τα μερίσματα των τραπεζών, ο επενδυτής του Βόλου και η περιπέτεια του Σαραφιανού

UniCredit: Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024 – Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών (γραφήματα)

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,7% έως 3% το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version