Ενώπιον ενός πιθανού πολιτικού αδιεξόδου βρίσκεται η Ισπανία, καθώς το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών «εγκαινιάζει» μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας και αβεβαιότητας.
Ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε την πλειονότητα των εδρών, δεν κατάφερε να κατακτήσει τις αναγκαίες 176 βουλευτικές έδρες, οι οποίες απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη κι αν συνυπολογιστούν οι έδρες του ακροδεξιού VOX (169 έδρες από κοινού).
Από την πλευρά του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, κατάφερε να εκλέξει 122 βουλευτές, ενώ συνυπολογίζοντας και τις φίλιες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί να φθάσει έως τις 172 βουλευτικές έδρες.
Επομένως, για να εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία, ο Σάντσεθ θα πρέπει να απευθυνθεί στους πάντα απρόβλεπτους αυτονομιστές της Καταλονίας, με τη βοήθεια των οποίων έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη ούτε θεωρείται εύκολα υλοποιήσιμη, ούτε θεωρείται δεδομένη, με τον κίνδυνο μιας νέας περιόδου πολιτικής αστάθειας να εμφανίζεται εκ νέου στον… ορίζοντα.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης άνοιξε τη Δευτέρα με απώλειες άνω του 1%. Στη συνέχεια, βέβαια, η πτώση περιορίστηκε, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να βρίσκεται στο -0,7%, με τον κύριο δείκτη IBEX 35 να διαπραγματεύεται στις 9.505 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις στα ομόλογα του ισπανικού δημοσίου είναι σχεδόν αμετάβλητες στα επίπεδα του 3,4%.
«Χωρίς κάποια ξεκάθαρη πλειοψηφία, οι πρωτοβουλίες της όποιας κυβέρνησης είναι πιθανό να παραλύσουν, πλήττοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη και επιδρώντας αρνητικά στα ισπανικά ομόλογα», εξηγεί ο Εβελίν Γκόμεζ-Λιέχτι, αναλυτής της Mizuho International, μιλώντας στο Bloomberg.
Η -σχεδόν μόνιμη- πολιτική αβεβαιότητα
Από την κατάρρευση του παραδοσιακού δικομματισμού πριν μία δεκαετία, η ιβηρική χώρα έχει επανειλημμένως βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες κατάστασης πολιτικού αδιεξόδου.
Έτσι, πολύ συχνά βλέπουμε τους πολιτικούς σχηματισμού να συνεργάζονται και να σχηματίζουν αδύναμες κυβερνήσεις είτε μειοψηφίας είτε οριακής πλειοψηφίας.
Ο Σάντσεθ έχει αποδειχθεί «εξπέρ» σ’ αυτές τις ειδικές πολιτικές συνθήκες, καθώς έχει καταφέρει άλλες δύο φορές να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, θέτοντας υπό την ομπρέλα των Σοσιαλιστών μια σειρά κομμάτων, όπως τους ακροαριστερούς αυτονομιστές της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων.
Παρότι πρόκειται για κόμματα με διαφορετικούς στόχους και διαφορετικά αιτήματα, ο Σάντσεθ έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να υλοποιεί ελιγμούς και συμβιβασμούς -άκρως απαραίτητους για τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής.
Και γι’ αυτόν τον λόγο, η προοπτική των Σοσιαλιστών φαντάζει πιο αξιόπιστη από την αντίστοιχη των κεντροδεξιών, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό υποψήφιο εταίρο το ακροδεξιό κόμμα VOX.
Αυτήν την στιγμή, εφόσον λάβουμε ως δεδομένη τη συσπείρωση των προηγούμενων κυβερνητικών εταίρων, ο Σάντσεθ χρειάζεται την ανοχή του καταλωνικού κόμματος Junts per Catalunya, το οποίο διαθέτει επτά έδρες, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένων των τριβών που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο κομμάτων στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, όταν οι Σοσιαλιστές συμμάχησαν με το Λαϊκό Κόμμα για να αποτρέψουν τον υποψήφιο δήμαρχο των αυτονομιστών να αναλάβει τα ηνία της Βαρκελώνης.
Επίσης, ακόμη ένα αγκάθι συνίσταται στο πάγιο αίτημα του Junts για την αποκατάσταση του εξορισμένου Κάρλες Πουτζδεμόν, πρώην προέδρου της Καταλονίας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην απόπειρα μονομερούς ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017.
«Δεν θα κάνουμε τον Σάντσεθ πρωθυπουργό, χωρίς να πάρουμε ανταλλάγματα» ήταν το μήνυμα των αυτονομιστών, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Μέχρι το πολιτικό τοπίο να «ξεδιαλύνει», ο Σάντσεθ θα παραμείνει στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών, σε περίπτωση ενός αδιεξόδου στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Αυτό είχε συμβεί και το 2019, όταν οι -επί επτά μηνών- πολιτικές διαβουλεύσεις κατέρρευσαν και οδήγησαν σε νέες κάλπες.
Διαβάστε ακόμα
Τράπεζες: «Θερμό» 15ήμερο με επιτόκια, stress tests και επιδόσεις 6μήνου
«Πράσινο» στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό των 340 MW στη Μεγαλόπολη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ