Το χειρότερο διήμερο στην ιστορία του βίωσε σήμερα ο Dow Jones, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις, γεγονός το οποίο του στοίχησαν αθροιστικά 1.910 μονάδες, με τη Wall Street να κλείνει στα «κόκκινα». Στο ίδιο πτωτικό πνεύμα, κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων, μη μπορώντας να συγκρατήσουν τις ανησυχίες για τις διαστάσεις εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου έπιασε ιστορικό χαμηλό στο 1,32% σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης.
Ο Dow Jones βυθίστηκε 3,15% ή 879 μονάδες στις 27.081 (κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στην ιστορία του και συγκεκριμένα κατά 1.910 μονάδες), ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 3.129 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,77% στις 8.965 μονάδες.
O επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής του State Street Global Advisors, Michael Arone, προχώρησε σε δήλωση, η οποία θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί ως «κάλεσμα», ότι οι επενδυτές πιστεύουν η Federal Reserve (FED) θα προχωρήσει στην ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στην ανάπτυξη και στα κέρδη. «Οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός έχει επιταχύνει την προθυμία της Fed να δράσει» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ιστορία αποδεικνύει ότι οι κεντρικές τράπεζες έρχονται συχνά να να στηρίξουν τις αγορές σε περιόδους κρίσης».
«Μάτωσαν» οι ευρωαγορές
Βαρύτερες ήταν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να κλείνει με πτώση 1,8%. Με πτώση έκλεισε ο γαλλικός CAC, υποχωρώντας κατά 1,94%. Ο FTSE 100 του Λονδίνου, επίσης κοντά στο 2%.
Η Ιταλία, όπου παρά το γεγονός ότι είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχει κάνει την εμφάνισή του ο κινεζικός ιός, είναι και η χώρα (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) η οποία πλήττεται σκληρά, αφού παρατηρείται βίαιη εξάπλωση της επιδημίας. Το χρηματιστήριο, στο κλείσιμό του υποχώρησε κατά 1,5%, καταγράφοντας απώλειες 6,5% αυτή την εβδομάδα.
Υπό τη σκιά του κορωνοϊού, η Ιταλία υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους της, εάν η επιδημία κορονοϊού στις βιομηχανικές βόρειες περιοχές της έχει παρατεταμένη επίδραση σε μια οικονομία που ήδη βυθίζεται στην άκρη μιας ύφεσης.
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους από την UBS
Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την εντεινόμενη ανησυχία, η UBS, σε έκθεσή της έδωσε οδηγίες στους επενδυτές για το πως μπορούν να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να αυξήσουν τις αποδόσεις τους εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρούν μια μακροπρόθεσμη προοπτική και να διαχειρίζονται τους κινδύνους μέσω επιλεγμέvων assets κατηγορίας αλλά και της της παγκόσμιας διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους.
Αναδυόμενες αγορές έναντι ευρωζώνης: Βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι η Κίνα θα αντιστρέψει -και μάλιστα σύντομα- την κατάσταση με τον κορωνοϊό, οι αναλυτές της UBS συστήνουν αναδυόμενες αγορές του δείκτη MSCI Ασίας (εκτός Ιαπωνίας), χαρακτηρίζοντάς τες ελκυστικές για μακροπρόθεσμους επενδυτές. Μάλιστα η UBS αναμένει άνοδο περίπου 12% του δείκτη για φέτος. Στον αντίποδα τηρεί στάση underweight για τις μετοχές της Ευρωζώνης.
Μακριά από κλάδους εκτεθειμένους στις μεταφορές: Συνεχίζοντας, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας σημειώνουν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν ευάλωτοι κλάδοι συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχείων. Αντίθετα να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών με εγχώρια έκθεση, όπως είναι το εμπόριο, τα τυχερά παιχνίδια και η παράδοση τροφίμων καθώς και εταιρείες με βιώσιμα μερίσματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Ναι στην εκμετάλλευση υψηλότερης μεταβλητότητας: Οι επενδυτές που αναζητούν προστασία από την περαιτέρω πτώση των αγορών μπορούν επίσης να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση δομημένων στρατηγικών (structured solutions) οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους, προσφέροντας παράλληλα ένα βαθμό προστασίας κεφαλαίου, σημειώνει η UBS.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2019 και ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας V2X στο υψηλότερο από τα τέλη του 2018. Αυτή η έκρηξη της μεταβλητότητας αυξάνει την απόδοση που προσφέρεται από συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές (put-selling) οι οποίες μπορούν να επιτρέψουν στους επενδυτές να επωφεληθούν από την υψηλότερη μεταβλητότητα, προσφέροντας παράλληλα μια πιο αμυντική έκθεση στις μετοχές.
Ψυχραιμία συστήνει το ΔΝΤ
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της γενικής διευθύντρια, καλεί τις χώρες να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία την απειλή της επιδημίας, με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν «στοχευμένα και αναλογικού χαρακτήρα μέτρα» για να μην πλήξουν τις οικονομίες τους. Παράλληλα, τέλος, σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος του κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο, το ΔΝΤ αναμένεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.